Свет

Експлозивни поклон из Украјине: Лансер граната начелника пољске полиције послао у болницу

Експлозију у полицијској станици у Варшави, током које је повређен полицијски начелник Јарослав Шимчик, изазвао је лансер граната који је он у Украјини добио на поклон
Експлозивни поклон из Украјине: Лансер граната начелника пољске полиције послао у болницуwww.globallookpress.com © Pawel Wrablewski

Начелник пољске полиције Јарослав Шимчик изјавио је данас да је експлозију у његовој канцеларији изазвао лансер граната, рекавши приватној радио станици РМФ ФМ да је два таква комада добио на поклон из Украјине.

Пољско тужилаштво и Министарство унутрашњих послова нису потврдили раније извештаје медија да је експлозију која се догодила у среду у седишту полиције у Варшави, изазвао лансер граната, пренео је Ројтерс.

Тужиоци су навели да истражују експлозију, након које је Шимчик завршио у болници.

"Када сам премештао коришћене лансере граната, који су били поклон од Украјинаца, дошло је до експлозије", рекао је Шимчик за РМФ ФМ.

Он је казао да је у том тренутку померао лансере у усправан положај.

РМФ је цитирао извор из пољске делегације која је била у посети Украјини, који је рекао да је Шимчик примио два лансера од званичника као поклоне приликом посета полицији и државној служби за ванредне ситуације Украјине.

Украјински званичници су уверили пољску делегацију да лансери нису били напуњени, а делегација их је вратила у Варшаву аутомобилом пре него што их је оставила у Шимчиковој канцеларији, рекао је извор за РМФ.

Шимчик је критикован због инцидента, а пољски медији наводе да су коментатори са искуством у безбедносним службама рекли да војну опрему која потиче изван Европске уније није требало уносити у Пољску или у канцеларију државне установе.

image