Свет

Минск: Пољска и Литванија спремају нереде у Белорусији

Војне формације, које ће наводно чинити и некадашњи припадници белоруских државних структура и садашњи опозиционари, имаће за циљ изазивање немира током предизборне кампање 2024. и 2025. године
Минск: Пољска и Литванија спремају нереде у Белорусијиwww.globallookpress.com © Thibault Savary

Министарство спољних послова Белорусије саопштило је данас да, према подацима одсека за борбу против организованог криминала и корупције Министарства унутрашњих послова, Пољска и Литванија припремају војне формације које би 2024. и 2025. године требало да изазову немире у земљи, преноси агенција Белта.

Њихови припадници, како се процењује, радиће на подривању суверенитета и територијалног интегритета и уставног поретка Белорусије. Ову формацију ће, како је наведено, "чинити одбегли криминалци и опозиционари". Очекује се да ће један од њихових првих циљева бити повратак у земљу, за шта ће се потрудити да изгледа као да имају убедљиве разлоге.

Међу њима биће и оних који припадају екстремистичкој организацији "БИПОЛ" (BYPOL), а коју чине бивши чланови војних структура земље, заједно са формацијом под називом "Обједињени прелазни кабинет Белорусије". Лидер ове организације је опозиционарка Светлана Тихановскаја, противкандидат председника Белорусије Александра Лукашенка, која је након последњих председничких избора 2020. године тврдила да су они покрадени.

Ова групација основана је у августу, а њен циљ је, како су истакли чланови, да се обезбеди "транзитни период за прелазак власти у руке народа и укидање тоталитарног режима Лукашенка".

У читаву причу укључиће се и формација под називом мобилизациони план "Перамога" што на белоруском значи победа. Неки од њених чланови припадају и "БИПОЛ-у", као, на пример, њен оснивач Александар Азаров. Он је претходно радио у Министарству унутрашњих послова Белорусије, а затим и предавао на њиховој академији. 

Белоруско Министарство унутрашњих послова наводи да су покренути кривични поступци против вођа ових формација, укључујући Тихановскају и Азарова и да се проверавају активности 200 људи.

image