Магазин

"Статусна кожа": Шта треба да знамо о овом необичном тренду за негу лица

Овакав тренд, да на улицу можемо изаћи „голог лица“ изазвао је не само повећано интересовање за креме, маске и серуме, већ и козметичке "геџете", уређаје који се данас такмиче са рукама професионалних козметолога. То се, између осталог, може видети у најновијим клиповима на ТикТок-у као и у популарној телевизијској серији "Еуфорија".
"Статусна кожа": Шта треба да знамо о овом необичном тренду за негу лица© freepik/senivpetro

Из године у годину смењују се трендови када је у питању нега лица, а разлике између сваког од њих наводе нас на питање: који је тип неге добар за нашу кожу и да ли је потребно много новца како бисмо изгледали неговано и "затегнуто".

Уколико се осврнемо на 2021. годину, већина трендова из области неге лица заснивали су се на "скинимализму" - (кованица од енгл. skin - кожа и речи минимализам) једноставној, разумљивој рутини која је подразумевала негу у што мање корака, и са што мање различитих производа.

А затим је дошла 2022. година, када се ситуација окренула за 180 степени - а све више трендова који су везани за негу лица подразумевало је "статусну негу" - велику количину производа за негу лица у комбинацији са разним третманима.

Статусна нега - појам који је обележио годину која измиче

Током протекле две године дошло је до значајног напретка у индустрији лепоте - ако су раније потрошачи чешће и спремније експериментисали на пољу новитета у шминкању, сада производи који обећавају да ће пружити темељну негу коже, након чега нема потребе за коришћење пудера, пудера и коректора, долазе у први план. Нови ритуал као императив је ставља свакодневну негу која подразумева освешћен и систематичан приступ, али и добре организационе вештине - будући да је у себе укључивао и разне третмане лица који захтевају додатно време. На сцену су дошли производи који негују и хране кожу, уклањају постојеће несавршености и после којих шминка неће бити ни потребна - што је на неки начин статусни симбол данашњице. Са сменом трендова, изменио се и фокус, а правило "мање је више" уступило је место козметичком изобиљу и претеривању.

Главна тема овакве неге јесу озбиљне инвестиције - како финансијске, будући да луксузни производи за негу често коштају и по неколико десетина хиљада динара, тако и временске, јер нема тог третмана лица који може донети резултате, а који нам не одузме макар сат и по времена.

Широм света жене се труде да очувају младоликост и природну лепоту на све могуће начине. Али нажалост, често се због неадекватне неге и великог броја третмана који нису прилагођени типу коже постиже потпуно супротан ефекат. Појам "статусне коже" већина људи би доживело потпуно погрешно, повезујући је са естетским процедурама, филерима, ботоксом и слично, и ту је грешка: појам статусне коже пре свега подразумева уједначен тен, природно руменило и једрину и здрав изглед коже лица.

Шта на нашем лицу говори да му недостаје неге? Пре свега, главни показатељи недовољне неге огледају се у сувој, испуцалој кожи, бледом тону коже и у пигментним флекицама. Срећом, данас постоје бројни биолошки третмани којима се кожи може вратити сјај и здрав изглед, али и уклонити несавршености настале услед неправилне исхране, велике количине стреса, загађења коме смо изложени и - недовољне неге. Начина за природно подмлађивање има прегршт, а неке најнеинвазивније, попут микродермоабразије, дермапена или ВелаШејп третмана можете одрадити у договору са вашим дерматологом, уз наравно, одговарајућу свакодневну негу. А уколико у своју рутину укључите не само серуме и креме, већ и колаген који ћете конзумирати једном дневно - процес природног подмлађивања трајаће неупоредиво краће.

Шта није "статусна нега"

Најчешћа грешка приликом неге лица јесте злоупотреба филера и њихово наношење на читаво лице, уместо искључиво на делове лица на којима постоје уочљиви трагови старења. И управо на томе се темељи "статусна нега" - на освешћеном приступу, а све остало - претеривање са филерима и ботоксом и стварање неприродног, извештаченог изгледа - далеко је од тог појма.

Наравно, важно је и напоменути да овај вид неге не подразумева потпуно "брисање" бора и ефекат исфотошопираног лица - напротив: акценат је на одржавању здраве и квалитетне коже и природних црта лица, будући да је она одраз и унутрашњег здравственог стања. 

Друга страна медаље

Ова филозофија ставља под знак питања идеје о инклузивности и "боди позитивити" тренду ("bodypositivity"), односно прихватању тела онаквим каквим јесте, будући да особе које воде битку са акнама и траговима које су оне оставиле, розацеом и другим дерматолошким проблемима, попут хиперпигментација, свој тен ни на који начин не могу изнивелисати кремама за лице и серумима са, примера ради, пужевом слузи. Стога се борци за инклузивност и прихватање тела онаквим како оно заиста јесте изузетно противе овом тренду који може изазвати и доста комплекса и несигурности.

image