Свет

Молдавски посланик: Наредба за одузимање лиценце руским каналима нам је дошла споља

Одлука да се санкционишу рускојезични медији у Молдавији дошла је непосредно након посете председнице Маје Санду Сједињеним Америчким Државама
Молдавски посланик: Наредба за одузимање лиценце руским каналима нам је дошла спољаGetty © Sean Gallup / Staff

Одлука да се обустави емитовање шест канала на руском језику у Молдавији донета је због наређења које су молдавске власти добиле споља, рекао је посланик Социјалистичке партије Богдан Цирда.

"Убеђен сам да је ово политичка одлука и да је то политички поредак који долази споља. Па ова одлука је донета одмах након посете Маје Санду Сједињеним Америчким Државама. Морате да схватите да ниједна озбиљна међународна организација – ни Парламентарна скупштина Савета Европе, ни ЕУ, а још више амбасаде – неће говорити у прилог овим ТВ каналима", рекао је посланик за молдавски ТВ канал "Примул".

Како је навео, невладине организације из области медија поздравиле су ову одлуку. Цирда је сигуран да власт рачуна на коначну ликвидацију опозиционих канала у наредна четири месеца јер ће их упропастити, а на њихово место ће поставити канале на руском језику који ће да пропагирају интеграцију Молдавије у НАТО, ЕУ и сличне приче.

Раније је влада Молдавије израдила нацрт закона који предвиђа увођење санкција против физичких и правних лица, као и против медија, на основу којег ће власт моћи да одузме лиценце компанијама у власништву особа погођеним санкцијама, или које се могу довести у везу са тим особама, објавио је шеф Министарства правде земље Сергеј Литвињенко. Према урећеном закону, Савет ће моћи да одузме лиценцу и ако ТВ канал промовише имиџ оних који су на списку санкција.

Молдавске власти су у петак одузеле лиценцу опозиционим и ТВ каналима на руском језику Примул у Молдавији, РТР Молдова, Акцент ТВ, НТВ Молдова, ТВ6, Орхеи ТВ, због наводно "нетачних информација" о дешавањима у држави и ситуацији у Украјини.

Министарство спољних послова Русије саопштило је да Москва на одлуку Кишињева гледа као на акт политичке цензуре и да су такви поступци поруга принципа плурализма медија и грубо кршење права на слободу приступа информацијама, а Москва то такође квалификује као "цинично кршење права националних мањина".

image