Магазин

Заблуде о детоксу у исхрани и мршављењу

Да ли је зелени напитак стварно најбоље решење за здравље?
Заблуде о детоксу у исхрани и мршављењу© Unsplash/Christina Rumpf

Један од термина који често можемо видети када тражимо онлајн савете о здрављу је детокс, тј. детоксикација организма. Његов циљ је најчешће брзо мршављење, или чишћење тела изнутра. Можете пронаћи безброј предлога на интернету како да сами направите детокс сок. Углавном су то комбинације воде и различитог воћа и поврћа или детокс чајеви и таблете које постижу жељени ефекат.

Често слушамо о дијетама познатих личности, али потребно је бити опрезан, јер постоје многи савети који немају проверене научне изворе. Детокс је пратећа тема уз ове дијете, али постоји мало информација које потврђују делотворност оваквог режима у исхрани. Такође, нигде се не спомиње која врста токсина се наводно уклања. Иако не постоји довољно истраживања на ову тему, познате личности промовишу детокс чајеве, а људи се ослањају на ову "магију" у виду напитка или таблета.

Детокс производи садрже лаксативе, шећере и влакна из биљака који подстичу варење. Због тога многи имају утисак да честим пражњењем црева помажу телу да се прочисти. Међутим, коришћење ових производа може довести до дехидратације, болова у желуцу или неухрањености. Иако имамо осећај олакшања и задовољни смо равним стомаком, убрзо се јавља глад због недостатка храњивих материја. Оваква врста детокса је краткорочно решење, са врло мало података о безбедности.

Наше тело има сопствени систем детоксикације који укључује јетру, бубреге, знојне жлезде и друге органе. Поједини стручњаци препоручују да је најбоље да се побринемо да наше тело само обавља природно чишћење на оптималан начин, односно водећи рачуна о свом здрављу. Здрава јетра врши неопходну детоксикацију. То можемо постићи бољом исхраном (без изгладњивања), правилном хидратацијом и тренингом, или макар шетњом. Оваквом променом стила живота добијамо ефекте мршављења и детоксикације које смо желели, али на дугорочнији и здравији начин.

image