Спорт

МОК планира срамну одлуку за Игре у Паризу и све то да би наштетио Русији

Први човек Међународне боксерске асоцијације (ИБА) Умар Кремљов најавио је да ће бити донета срамна одлука која се тиче олимпијске будућности овог спорта
МОК планира срамну одлуку за Игре у Паризу и све то да би наштетио РусијиGetty © Julian Finney

Међународни олимпијски комитет (МОК) планира да укине бокс са Игара у Паризу 2024. године и то да би наштетио Русији, истиче Кремљов.

Кремљов је открио план МОК-а за који додаје да је у питању само још један начин да се спорт искористи у политичке сврхе. Такође, тврди да МОК покушава да поткопа вођство светског бокса.

Међународна боксерска асоцијација послала је писмо националним федерацијама, након што је откривено да МОК разматра уклањање бокса из програма у Паризу 2024.

Документ су потписали Кремљов и генерални секретар Јоргос Јеролимпос.

"Не пишемо вам данас са радошћу или задовољством, јер многе наше земље чланице крећу у сезону празника", почиње се у писму.

"Морамо да се позабавимо најновијим нападом на спортисте под окриљем ИБА и саму организацију од стране МОК-а, како би ново руководство наставило са посвећеношћу да останемо здрава и независна организација, очишћена од претходних питања управљања и, на крају, финансијски независна, одржива организација."

На недавно завршеном Глобалном боксерском форуму у Абу Дабију, Кремљов је осудио понашање Међународног олимпијског комитета и његов приступ окарактерисао речима "завади, па владај".

"Увек смо радили и наставићемо да радимо у најбољем интересу националних федерација, спортиста и тренера. Кристално је јасно да ће наши актери и боксерска породица наставити да буду уједињени", додаје се у писму.

Наводно, мотив због којег МОК жели да избаци бокс из програма Игара јесте недавни спонзорски уговор који је ИБА потписала са руском нафтном компанијом "Гаспром".

Међутим, Кремљов верује и да су овакви потези најављени и због његових добрих односа са председником Русије Владимиром Путином.

"Олимпијске игре су глобално спортско богатство које припада спортистима свих спортова и не може бити оруђе изнуђивања међународних спортских федерација из чисто политичких разлога, као што се сада неприхватљиво дешава."

"Уз то, ИБА ће наставити да се бори за своје спортисте, трудићемо се да осигурамо да имате сваку прилику и једнако право да учествујете на Олимпијским играма, без дискриминације и одвојено од политике, која је сада постала 'нормалан' приступ."

Председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах демантовао је наводе да челни људи МОК-а одбијају да сарађују са ИБА док је на челу Умар Кремљов, иако је он у писму додао да верује да ће се прогон боксера наставити док се не промени руководство.

"Јасно је да ће прогон спортиста под окриљем ИБА бити настављен докле год они не постигну да имају своје руководство у организацији и потпуну контролу бокса. Дискриминација усмерена ка руководиоцима ИБА и њиховим партнерима, заснована на држављанству, директно противречи Олимпијској повељи и само наглашава питање манипулисања спортистима и спортом у геополитичке сврхе", закључује се у писму Кремљова.

Бокс је један од спортова који је у олимпијском програму од првих Игара 1904. године, са изузетком 1912. Стокхолму, пошто га је тадашњи шведски закон забрањивао.

Од 2012. и такмичења у Лондону, за олимпијске медаље у боксу боре се и жене.

Олимпијске игре у Паризу на програму су од 26. јула до 11. августа 2024. године.

image