Спорт

МОK и Зеленски не слажу се око учешћа руских спортиста на Олимпијским играма

Председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах навео је да се разматра могућност учешћа Руса и Белоруса на Олимпијским играма у разговору са украјинским председником Володимиром Зеленским, који је позвао на забрану учешћа руских и белоруских спортиста, саопштио је МОK
МОK и Зеленски не слажу се око учешћа руских спортиста на Олимпијским играмаGetty © Handout / Handout

Бах је Зеленском рекао да Олимпијске игре имају ујединитељску мисију, док се украјински председник противи идеји да руски спортисти учествују под било каквом неутралном заставом на Летњим олимпијским играма 2024. у Паризу, јер су "све њихове заставе умрљане крвљу", преноси Ројтерс.

Kако се наводи, МОK иде ка томе да на Олимпијским играма 2024. укључи руске и белоруске спортисте као неутралне, што је Бах пренео Зеленском, који је, међутим, затражио потпуну изолацију Русије и Руса од светске заједнице.

Додаје се да су се на крају ове отворене и конструктивне расправе, оба председника сагласила да остану у контакту.

Ројтерс наводи да је Олимпијски и параолимпијски комитет САД у понедељак подржао истраживање могућности учешћа руских и белоруских спортиста на Играма, али је речено да то могу стриктно као неутрални такмичари.

Бах је прошле недеље навео да је, иако санкције МОK-а против Русије и Белорусије остају на снази, учешће њихових спортиста на међународним такмичењима, у циљу заштите интегритета догађаја, друга ствар.

Напомиње се да су од почетка сукоба у Украјини у фебруару, многа спортска тела изместила догађаје или суспендовала руске тимове или спортисте, док су бројни спонзори раскинули уговоре у знак протеста против рата.

МОK је такође препоручио да се догађаји у Русији откажу или изместе, као и да руски и белоруски спортисти не учествују или се такмиче под неутралном заставом.

image
VV inauguration
banner