Спорт

МОК тражи повратак руских и белоруских спортиста - желе их и на Олимпијским играма

Председник МОК Томас Бах истакао је да се мора учинити све да се спортисти из Русије и Белорусије
МОК тражи повратак руских и белоруских спортиста - желе их и на Олимпијским играмаGetty © Cameron Spencer / Staff

Међународни олимпијски комитет (МОК) тражи начин да се поново укључе руски и белоруски спортисти на међународна такмичења, а потом и на Олимпијске игре у Паризу 2024. године, док санкције против обе државе и даље остају на снази.

То је саопштио Томас Бах, председник МОК, који истиче да је неопходно да се руски и белоруски спортисти врате на највећа међународна такмичења, додуше без истицања националних обележја.

Бах је у среду на конференцији за медије истакао да се о тој теми опширно расправљало током тродневног заседања Извршног одбора МОК. Истакнуто је да су руским и белоруским такмичарима били дозвољени наступи у спортовима попут тениса, мада им је био забрањен наступ на турнирима у Великој Британији, укључујући и Вимблдон, због одлука британске владе, услед рата у Украјини.

"Олимпијски покрет мора да буде снага уједињења, а не она која ће раздвајати. Морамо да пронађемо начине како да превладамо ову ситуацију и остати верни својој мисији. Санкције ће остати на снази, али морамо заштитити интегритет међународних такмичења. Ово је ситуација коју морамо надвладати. У међународним такмичењима мора да вреди начело права и праведности за све", додао је председник МОК.

Бах је цитирао и председника Главне скупштине Уједињених народа Чабу Коросија, који је прошле седмице изјавио да "више обећава кад се нације такмиче на спортском пољу него кад се налазе на бојишту".

Председник МОК је такође рекао да спортисти двеју држава под санкцијама "не смеју бити кажњене због потеза својих влада док год не подржавају ратни сукоб или у њему не судјелују", али притом није дао рок за њихов повратак на међународна такмичења, иако је у неким спортовима већ започео процес квалификација за Олимпијске игре у Паризу.

image