Србија и Балкан

Вујовић: Присуство амонијака у ваздуху у Пироту испод граничних вредности; Остаје ванредно стање

Градоначелник Пирота Владан Васић је рекао да још неће у граду укидати ванредно стање, све док цистерне и вагони не буду уклоњени са лица места инцидента
Вујовић: Присуство амонијака у ваздуху у Пироту испод граничних вредности; Остаје ванредно стање© FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR ĆIRIĆ

Градоначелник Пирота Владан Васић изјавио је данас да је у Пироту и даље на снази ванредна ситуација због изливања амонијака, али да је ситуација у Пироту добра и под контролом.

"Имали смо још један штаб за ванредне ситуације и имали смо извештај мерења квалитета воде и ваздуха. Сви резултати су више него добри и сви могу да виде те разултате, који су добијени путем мобилне станице", објашњава Владан Васић.

"На основу резултата ми смо упутили извештај "Батуту" и у току дана ћемо по пријему извештаја одлучити да ли укидамо препоруке и наредбе о томе да ли школе и вртићи не раде, а онда ћемо гласати у току дана. Ванредну ситуацију још увек нећемо укидати док цистерне и вагони не буду уклоњени са лица места", додао је он.

Министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић изјавила је данас у Пироту, након седнице Штаба за ванредне ситуације, да је мерење присуства амонијака у ваздуху у том граду током ноћи показало да су резултати испод граничних вредности и да нема разлога за панику.

"Одмах је одлучено да министарство са агенцијом за заштиту животне средине хитно пошаље мерну станицу, која мери ниво амонијака у ваздуху. Ми смо тај параметар уградили у ту станицу. То нам је мало одузело времена, али имамо прве резултате. Ниво амонијака у ваздуху је испод граничних вредности", објаснила је Вујовић.

"Када буде безбедна локација и када буду уклоњени вагони и цистерне републички инспектори ће узети узорке из земљишта", разјаснила је она.

Она је рекла да су надлежни органи и град Пирот спречили потенцијалну еколошку катастрофу и честитала им на томе.

Вујовић је рекла да је министарство хитно послало у Пирот аутоматску мерну станицу у индустријску зону која је од јуче у 20 часова мерила ниво амонијака у ваздуху и да су јутрос у осам часова добијени први резултати.

"Целу ноћ се мерило присуство амонијама у ваздуху показатељи су испод граничних вредности", рекла је министарка и додала да ће бити настављено мерење квалитета ваздуха.

Агенција за заштиту животне средине је мерила и квалитет воде и узети су узорци са две локације у Нишави и са прве је квалитет друге категорије од укупно пет, што је више него задовољовајуће, истакла је она.

На другој локацији у Нишави је, каже, квалитет благо лошији и рачуна се као трећа категорија.

"Данас ћемо имати још четири мерења, све радимо у сарадњи са МУП-ом и Батутом", рекла је министарка.

Градоначелник Пирота Владан Васић је рекао да још неће у граду укидати ванредно стање, све док цистерне и вагони не буду уклоњени са лица места инцидента.

Додао је да се очекује да ће уклањање бити обављено наредних дана.

Из Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" саопштено је да су резутати хемијских анализа, након јучерашњих испитивања, показали да је вода за пиће исправна.

image