Србија и Балкан

Након изливања амонијака, вода у Нишу, Пироту и Белој Паланци исправна

Из Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" саопштено је да су резутати хемијских анализа, након јучерашњих испитивања, показали да је вода за пиће исправна
Након изливања амонијака, вода у Нишу, Пироту и Белој Паланци исправна© FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR ĆIRIĆ

Вода у градским водоводима у Пироту, Нишу и Белој Паланци, здравствено је исправна, саопштено је из Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" 

У саопштењу се наводи да су јуче урађена испитивања здравствене исправности воде за пиће, а да су резултати хемијских анализа показали да је, у Нишу, у Пироту и Белој Паланци вода исправна и безбедна за коришћење, преноси Танјуг. 

Из Завода за јавно здравље Пирот и Института за јавно здравље Ниш, речено је да се наставља праћење исправности воде, како у градским, тако и у сеоским водоводима.

Грађанима се поручује да могу безбедно да користе воду у својим домаћинствима, како за пиће, тако и за употребу хране.

У саопштењу "Батута" напомиње се да није препоручљиво користити воду из бунара у приобаљу реке Нишаве, све док се не добије потврда о исправности од Штаба за ванредне ситуације или Завода за јавно здравље Пирот.

Према подацима Института за јавно здравље Ниш, резултати испитивања здравствене исправности воде за пиће, показали су усаглашеност хемијских параметара испитиваних узорака воде за пиће са нормама важећих Правилника.

На седници Кризног штаба, која је одржана јуче у Пироту, саопштено је да у ваздуху у том граду нема амонијака, тј. да је количина амонијака на пет мерних места у граду равна нули и да оштећена цистерна није дошла у додир са водом, тј. са реком Нишавом.

Због акцидента, по налогу министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића, јавно предузеће "Путеви Србије", преусмерило је камионски саобраћај у циљу смањивања гужви које настају због затварања пута Ниш - Димитровград код Пирота.

Саобраћај је, из смера ка Нишу ка Пироту, на петљи Малча, преусмерен ка Зајечару, а из правца Димитровграда ка Нишу. Саобраћај је код Пирота преусмерен на пут Пирот - Бабушница - Власотинце, где ће се возила укључивати на ауто-пут у смеру ка Београду и Прешеву.

image