Србија и Балкан

Ванредна ситуација у Пироту због цурења амонијака и даље на снази; Двоје преминулих?

Разлога за панику нема, али грађани морају да буду опрезни, поручио министар грађевине и саобраћаја
Ванредна ситуација у Пироту због цурења амонијака и даље на снази; Двоје преминулих?© FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR ĆIRIĆ

У Пироту је данас у близини места где се у недељу догодио еколошки акцидент, на прузи пронађено тело средовечног мушкарца, потврђено је Танјугу у пиротској полицији и како је речено, у току је истрага која треба да утврди околности под којима је човек преминуо.

Раније је преминула још једна особа чији узрок смрти још није утврђен, док је најмање 51 особа хоспитализована због симптома тровања након цурења амонијака код Пирота, од чега је 15 пацијената пребачено у УКЦ Ниш - 12 одраслих и троје деце.

Градски Завод за јавно здравље у Пироту објавио је да је вода из пиротских водовода и са чесми у том граду безбедна за пиће и припрему хране.

Резултати хемијске анализе вода из јавних и сеокских водовода показују да су сви узети узорци хемијски исправни и да вода из ових водовода може да  се користи за пиће и припрему хране.

На седници Кризног штаба у Пироту саопштено је да у ваздуху у том граду нема амонијака, тј. да је количина амонијака на пет мерних места у граду равна нули и да оштећена цистерна није дошла у додир са водом, тј. са реком Нишавом. Међутим, из превентивних разлога, воду из чесме не би требало користити низводно од Пирота бар још неколико сати.

Градонaчелник Пирота и командант Кризног штаба Владан Васић каже да ванредна ситуација није укинута из мера предострожности.

Напомиње да је ситуација под контролом, али да предстоји анализа и да је потребно да стручњаци из основане комисије за овај случај кажу како поступати у наредном периоду.

"То пре свега зависи од тога да ли цистерна може да се санира, колика је количина амонијака истекла у ваздух и шта даље", рекао је Васић апелујући на грађане да не излазе напоље без преке потребе и да, уколико излазе, обавезно користе маске. Школе и вртићи неће радити до даљег а у току дана ће се видети хоће ли та одлука бити промењена.

"Амонијак и даље цури, због тога што је сада много мања компресија у самој цистерни, цурење је успорено. Временске прилике нам не иду у прилог ако буде отопљења, али од људи који су на лицу места очекујемо иструкције", каже Васић.

Сви пацијенти примљени у болнице у Пироту и Нишу су ван животне опасности. У Пироту је задржано још пет пацијената, а у Нишу још шест особа које су задржане на посматрању.

У пиротској болници збринуто је и 14 страних држављана, који су пуштени кући.

Једна особа је преминула у болници у Пироту, али нема потврде да је узрок смрти тровање амонијаком, јавља РТС, а према последњем извештају лекара, хоспитализовани пацијенти нису животно угрожени.

Након што се јуче после подне преврнуо један вагон у склопу воза који је превозио амонијак, градоначелник Пирота Владан Васић прогласио је ванредну ситуацију у том граду.

Становницима Пирота се саветује да не излазе из куће и да избегавају употребу воде за пиће са извора и јавних чесама, а школе, вртићи и јавне установе данас неће радити.

Из штаба за ванредне ситуације општине Бела Паланка наређено је да се, из превентивних разлога, не користи вода из водовода за пиће и припремање хране, док су градске власти Ниша саопштиле да водоснабдевање тог града није угрожено услед цурења амонијака у Нишаву.

Ауто-пут и магистрални пут на Коридору 10 и даље су затворени за саобраћај, а алтернативни правац је стари пут за Белу Паланку.

Подсетимо, до несреће је дошло јуче око 17.30 испадањем композиције од 20 цистерни из шина на деоници пруге од Пирота до села Станичења код места Сопотски хан, саопштио је МУП.

Најмање једна цистерна је упала у корито реке Нишаве, што је изазвало бурну реакцију амонијака у контакту са водом.

Весић: Разлози за акцидент у лошој железничкој инфраструктури

Министар грађевине и саобраћаја Горан Весић данас је у Пироту рекао да грађани Пирота немају разлога за забринутост и да је ситуација под контролом.

Мерења концентрације амонијака у ваздуху у градском језгру, која су вршена на пет локација, показала су да нема присуства амонијака, али је концентрација повећана како се приближава месту акцидента које је неколико километара удаљено од града, навео је Весић.

"Разлога за панику нема, али грађани морају да буду опрезни јер ситуација још није потпуно санирана", поручио је министар и додао да је извесно да су разлози за акцидент у лошој железничкој инфраструктури, с обзиром да су се на овој деоници често дешавале раније сличне несреће.

"Три године се чека на реконструкцију ове пруге, 2018. године је потписана реконструкција, а тек сада је расписан тендер. Мораћемо да испитамо зашто је то тако", изјавио је Весић који је похвалио реакцију полиције, ватрогасаца и Штаба за ванредне ситуације Града Пирота.

Ресорно министарство: Пратимо ситуацију на терену

Из Министарства заштите животне средине саопштили су да прате ситуацију на терену и да су надлежни у приправности како би последице на животну средину биле минималне.

Мерења тренутних загађујућих материја као и мониторинг на терену спроводе Институт за металургију из Бора и Агенција за заштиту животне средине.

Инспекција заштите животне средине је у приправности и у сарадњи са свим релевантним органима и институцијама, јавност ће бити обавештена о свим налазима истраге и наредним корацима у циљу минимизације последица по животну средину, навели су из министарства.

image