Магазин

Зашто је вежбање зими сјајно за здравље

Новогодишње резолуције најчешће имају везе са фитнесом. Након обилних празничних оброка и зимских одмора, вежбање зими ће сигурно унапредити здравље и увежбати дисциплину за остатак године, али ипак, почети је веома тешко. Постоји неколико бенефита који могу помоћи у мотивацији и одржавању здравља у хладним данима
Зашто је вежбање зими сјајно за здравље© Pexels/Julia Larson

Зима је период када већина људи само жели да се ушушка испод ћебета, гледа филмове, чита књиге и ужива у топлом чају. Наравно, препоручљиво је имати овакве одморе, ипак је телу потребно времена да се навикне на промену сезоне, а важно је и штитити се од премора. Међутим, када је период хибернације прошао, а време је и даље хладно, поштовање новогодишњих резолуција везане за тренинг и даље делује тешко. Међутим, постоји неколико важних разлога зашто тренирање у хладним месецима има многе бенефите не само за физичко, већ и за ментално здравље човека.

1. Поспешује имуни систем

Чим крене да опада лишће, тада почињу вируси, бактерије или лагане сезонске прехладе. Вежбањем се, поред тела, уједно ''тренира'' и имунитет. Редовна физичка активност, уз добру исхрану и узимање витамина ће сигурно одбранити и спречити овај мукотрпни део зиме.

2. Бенефиције за срце

Покретање тела када је време хладно поспешује рад кардиоваскуларног система. Срце ради како би распоредило што више крви целим телом, јер му је потребно да се добро загреје. Ово је изузетно корисно за здравље и доказује да је тренинг зими важан не само због мршављења и јачања мишића, већ и због здравља на дуже стазе.

3. Нове комбинације вежби

Скијање, пливање у затвореном или прва посета теретани могу бити одлична мотивација за зимски тренинг. Добро је мењати распоред и тип тренинга у складу са годишњим добима како би се добио максимум од вежби и рекреације. Свакако ће унети нову динамику, а физичка активност неће бити монотона. 

4. Троши се више калорија

Када тренирамо у хладнијим данима, тело се дупло више труди да одржи регуларну температуру, што значи да типичан тренинг заправо постаје дупло ефектинији. Ово је сјајно охрабрење за оне који желе да стабилизују тежину или здравље након празничног преједања.

5. Позитивно утиче на расположење

Многи пате од озбиљних промена расположења када дођу хладнији дани, некада је толико озбиљно да чак може доћи до депресивног стања. Тренинг је увек добра борба против оваквих непожељних ефеката, поготово када су дани хладнији и небо тмурно. Уместо лежања и размишљања о томе како је тешко покренути се, издвајање око два сата у дану може направити невероватну разлику у телу и духу.

image