Свет

Маск-овит, Урсула фон Минедирај: Како да говорите као еврократа у 2023. години

Шта је "мелонија" и када треба некога "шпицентовати"? Бриселски портал открива кључне речи и изразе за наредну годину
Маск-овит, Урсула фон Минедирај: Како да говорите као еврократа у 2023. годиниwww.globallookpress.com © IMAGO/Dwi Anoraganingrum

Политичарима у Бриселу досадио је излизани и застарели жаргон па је портал "Политико" саставио листу речи и израза који би могли да "зачине" не само кулоаре европских институција већ и живот новинара.

Ово су неки предлози израза који би могли да уђу у ЕУ лексикон следеће године:

  • "Мелонлија" (Melonely): Мука коју су осетили лидери крајње деснице на својим путовањима у Брисел. Израз је спој енглеских речи за "ја" и "усамљен" чиме се алудира на наводну малобројност десничара у Бриселу.
  • "Заставација" (Flagstation): Нешто попут стагфлације (стагнација+инфлација) али са много ЕУ застава како би се стекао утисак да неко држи под контролом или макар разуме економски колапс.
  • "Шпицентовање" (Spitzen-cut-the-crap): Када прекинете некога ко покушава да објасни шта је "шпиценкандидат" (главни кандидат, први кандидат на изборној листи, мандатар) будући да је апсолутно непотребно да слушате нешто о нечему што се никада не примењује.
  • "Двоборељка приступ" (A Double-Borrell approach): Приступити комплексној и осетљивој теми - попут геополитичких односа ЕУ са спољним светом - суптилно попут сачмаре. Високи представник ЕУ за спољне послове Жозеп Борељ имао је неколико политички некоректних испада ове године.
  • "Орбанкорупт" (Orbаnkrupt): Када сте истовремено морално и финансијски искварени, односно корумпирани. Алузија на мађарског премијера Виктора Орбана чија је земља остала без ЕУ фондова јер нису испунили обавезе према Бриселу, пре свега због оптужби за корупцију.
  • "Болобрегзит" (Schadenbrexit): Осећај који превладава у Бриселу када се сазна ко је овонедељни премијер Уједињеног Краљевства. Шала на рачун Лондона који је за неколико месеци променио три премијера.
  • "Ликвидарит" (Liquid-arity): Хемијско једињење које настаје када солидарност дође у контакт са ЕУ институцијама, нарочито када је Немачка укључена. Критика на рачун Берлина који је невољно слао војну помоћ Украјини.
  • "Урсула фон Минедирај" (Ursula von Denying): Када одбијете да дате било коме свој мобилни из страха да вам не прочитају поруке. Алузија на "Катаргејт", скандал који је пред крај године потресао Брисел.
  • "Свеигноришући ток" (Ignored Stream): Када игноришете све критике и форсирате стратегију која ће се неизбежно завршити катастрофом. Алузија на Северни ток који је саботиран и санкције Москви које су довеле до енергетске кризе у Европи.
  • "Маск-овит" (Musk-ovite): Помпезни коментатор који нема појма али воли да дебатује о ситуацији у Украјини на друштвеним мрежама. Подбадање власника "Твитера" Илона Маска који је понудио своје решење кризе у Украјини, али истовремено и оних који се не слажу са једностраним приступом који Запад има спрам овог проблема. Иначе, појам Московит је погрдан назив Украјинаца за Русе.
image