Свет

Паника у Бриселу због Катара: Кредибилитет целе Европе доведен у питање

Велика истрага одвија се док је Катар у центру пажње као домаћин Светског првенства у фудбалу
Паника у Бриселу због Катара: Кредибилитет целе Европе доведен у питање© Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Кредибилитет Европске уније доведен је у питање због случаја наводне корупције у Европском парламенту (ЕП), изјавила је данас Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок.

Према њеним речима, у питању је "невероватан инцидент који се мора у потпуности расветлити уз пуну примену закона".

"Овде је реч о кредибилитету Европе, тако да то повлачи последице у различитим областима. Овако нешто дуго нисмо видели", рекла је Бербок новинарима по доласку на министарски састанак ЕУ у Бриселу, преноси Ројтерс.

Подсетимо, белгијско тужилаштво подигло је оптужнице против четири особе због сумње да су примали новац и поклоне како би утицали на одлуке Европског парламента у корист једне заливске државе. Извор наводи да се у правним документима, у случају могуће корпуције, помињу Катар и Мароко.

Велика истрага одвија се док је Катар у центру пажње као домаћин Светског првенства у фудбалу. Истражитељи сумњају да су исплате биле део ширег настојања земље да улепша свој имиџ усред оптужби да не поштује људска и права радника, јавља "Блумберг".

Међу приведенима је и потпредседница ЕП Ева Каили, чија су овлашћења и дужности суспендовани.

Грчка управа за борбу против прања новца наредила је замрзавање целокупне личне имовине ове политичарке, као и њеног супруга и породице, каже извор. Банке и државни органи су већ обавештени о овој одлуци. Дом другог члана ЕП такође је претресен током викенда, саопштиле су белгијске власти, преноси "Блумберг".

Тужиоци су 9. децембра у Бриселу у оквиру истраге претресли 16 кућа, а до сада је заплењено најмање 750.000 евра. Јуче је саопштено да су две особе пуштене на слободу, али није прецизирано о којим осумњиченима је реч. 

Осуде европских званичника

Европски комесар за привреду Паоло Ђентилони јуче је говорио о овом случају који је назвао срамотом.

"Ако се испостави да је прича истинита, то би значило да су посланици Европског парламента и активисти добили новац како би зажмурили на услове у којима раде радници у Катару. То је срамота и неприхватљиво", саопштио је он.

Портпарол ЕП рекао је да та институција не коментарише судске поступке, али је нагласио да у потпуности сарађују са националним властима. Канцеларија Еве Каили и амбасада Катара у Белгији нису одговорили на захтеве за коментар.

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао је да су извештаји у вези ове истраге веома забрињавајући.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да оптужбе о корупцији против потпредседнице Европског парламента изазивају "највећу забринутост".

"Ови наводи су веома озбиљни", рекла је она новинарима, пренео је Ројтерс.

Председница Европске комисије рекла је да ће се залагати за успостављање етичког тела широм ЕУ након истраге белгијске полиције о утицају Катара у Европском парламенту.

Фон дер Лајен је данас рекла да Европска комисија већ има надзорног органа који контролише питања транспарентности и независности, али да жели да види "иста правила у свим европским институцијама".

image