Србија и Балкан

О присуству КБС на северу КиМ одлучује Кфор, а не локални Срби

У свим ранијим споразумима се пристанак српских представника са севера КиМ наводи као могућност, а не као обавеза
О присуству КБС на северу КиМ одлучује Кфор, а не локални СрбиGetty © Ferdi Limani

Након састанка са Србима са КиМ у Рашкој у среду увече, председник Србије Александар Вучић изјавио је да смо у замену за уклањање барикада "данас први пут добили нешто што се односи на наша права", те да "без сагласности локалних Срба не може бити присуства приштинских снага на северу КиМ. То је за нас велика ствар, као и чињеница да смо успели да сачувамо у тексту реч ’барикада’", пренеле су "Вечерње новости". 

Иако су ове речи многима зазвучале као најава дугоочекиване деескалације, остаје нејасно да ли се изјаве председника Србије односе на неки нови, у овом тренутку непознати документ којим би се односи дефинисали на цитирани начин. 

Јер, ако није договорен нови споразум који би заиста условљавао присуство КБС на северу КиМ пристанком локалних Срба, тешко да ће од помоћи бити сви ранији споразуми, јер у њима то - нигде не пише. 

Кфор одлучује, пристанак Срба - само могућност

У јучерашњем саопштењу Кфора стоји да "што се тиче 'Косовских безбедносних снага', њихово распоређивање, према постојећим споразумима, захтева претходну сагласност команданта Кфора за одлазак на север Косова. Кфор, у складу са својим мандатом, може да се ангажује са легитимним представницима локалне заједнице на северу КиМ, као део овог процеса сагласности".

Из наведеног се јасно види да Кфор једини има право да одлучи о (не)доласку припадника КБС на север КиМ. Док је консултовање са представницима Срба на северу о том питању само могућа опција, никако и обавеза.

Другим речима, из овога произлази не само да локални Срби немају право вета на долазак приштинских специјалаца северно од Ибра, већ, све и ако би надлежни командант Кфора и одлучио да их пита за мишљење, није ни у каквој обавези да то мишљење и послуша.

Штавише, писма о узајамним обавезама која су 2013. године разменили тадашњи генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмунсен и Хашим Тачи, у то време премијер тзв. Косова, садрже практично истоветну формулацију као и јучерашње саопштење Кфора.

Тачи, наиме, у име тзв. Косова обећава да ће се КБС појавити на северу покрајине само уз сагласност Кфора, а сарадња са "легитимним представницима локалне заједнице" на северу Косова само је - могућност. 

"'Влада Републике Косово' такође је јасна да КФОР, у испуњавању свог мандата, може да ангажује легитимне представнике локалне заједнице на северу 'Косова' у оквиру редовног процеса интеракције", обећава "косовска страна" у документу, док Расмунсен наглашава "дугогодишњи однос и уобичајену праксу команданта Кфора да сарађује са легитимним лидерима заједница широм 'Косова' у вези са безбедносним питањима која спадају у његов мандат". 

"Бенигна" формулација

У јучерашњем саопштењу Кфора стоји, на први поглед, бенигна формулација "да су се све стране увек придржавале постојећих споразума" и позивају се да наставе то да чине. 

Ако већ споразуми досад нису кршени, као што Кфор каже, а "косовски" специјалци шетају по северу КиМ слободније него локално становништво, то значи да је Кфор одобрио њихово присуство. 

Исто важи и за базе специјалних јединица РОСУ које ничу на северу КиМ, а које Курти иначе назива "инфраструктурним пројектима од јавног интереса". Интереса сигурно и има, само нису српски.

А јучерашњи споразуми, ако нису другачији од онога што пише у саопштењу Кфора, значиће да, и после уклањања српских барикада, на северу покрајине остају приштински специјалци наоружани дугим цевима.

Уз сагласност Кфора, то јест НАТО-а, који ионако има дискреционо право да Србе (не)пита шта о томе мисле.

image