Свет

Турска опет прети Грчкој: Не ширите се ако нећете рат!

Министар Мевлут Чавушоглу упозорио је суседе да одустану од идеје да своје територијалне воде прошире за 12 миља, јер се то за њих неће добро завршити
Турска опет прети Грчкој: Не ширите се ако нећете рат!Getty © Photo by Getty Images/Getty Images)

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу запретио је Грчкој да ће, ако Атина настави са било каквим проширењем својих територијалних вода у Егејском мору, Турска на то гледати као на "казус бели", односно разлог који оправдава рат.

Међународно поморско право, како пише "Политико", дозвољава Грчкој да прошири своје територијалне воде до 12 наутичких миља.

Али Турска је још у парламентарној декларацији из 1995. године навела да ће се такво проширење у Егеју, које би већи део њене обале лишило приступа мору, сматрати поводом за рат.

"Наш став је јасан. Не за 12 миља, него нећемо дозволити да се територијалне воде око Крита прошире ни за једну миљу", упозорио је Чавушоглу.

Без обзира на то што портпарол грчке владе Јанис Окиконому тврди да се грчка влада понаша у складу са међународним правом и својим националним интересима, Турци нису вољни да им попусте ни педаљ.

"Не упуштајте се у лажно херојство верујући онима који могу да вам чувају леђа. Не тражите авантуризам, јер то се неће добро завршити за вас", додао је Чавuшоглу.

Министар поткачио и Америку

Турски министар, међутим, није штедео критике ни на рачун САД.

"САД су изгубиле своју уравнотежену политику у питањима везаним за спор између Грчке и Кипра, а јасан показатељ за то јесте то што Вашингрон испоручује оружје Атини", рекао је он, а пренела агенција "Анадолија".

Упркос томе што су савезници у НАТО-у, Атина и Анкара су иначе  деценијама у сукобу око бројних билатералних спорова, укључујући поморске границе, преклапања права на њихове континенталне прагове и дуготрајни спор око Кипра.

Турска је последњих месеци појачала своју реторику против Грчке, а председник Реџеп Тајип Ердоган недавно је такође упозорио Грке указујући им да "ракета може да погоди Атину".

"Ако покушавате да се наоружавате купујући оружје од Америке и других, земља попут Турске неће на то гледати скрштених руку. Мораће нешто да уради", запретио је турски председник.

image