Србија и Балкан

Вучић: Успели смо да избегнемо катастрофу са НАТО-ом, чека нас тешко време по питању КиМ

Аљбин Курти машта да буде Енвер Хоџа... Само, да то баш буде мешавина Енвера Хоџе и, ако може, мало Зеленског, рекао је Вучић
Вучић: Успели смо да избегнемо катастрофу са НАТО-ом, чека нас тешко време по питању КиМ© Танјуг/Сава Радовановић

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је питао Николу Недељковића (20), који је пуштен из затвора на Косову и Метохији, како се држао, а да му је Недељковић одговорио да је знао да није крив. 

Председник Србије се састао данас са Недељковићем који је ухапшен 28. јуна на Газиместану, а 6. септембра је осуђен на осам месеци затвора због наводног "изазивање етничке мржње и нетрпељивости", а заправо је носио мајицу "Нема предаје".

"На снимку се види да Никола виче 'Србија. Замислите страшног греха, да он виче Србија. Има мајицу са натписом 'Нема предаје'. То је био сав његов грех", казао је Вучић. 

Додао је да су пронашли тројицу припадника полиције тзв. Косова, Албанаца, који чак на суђењу нису ни поновили наводно инкриминишуће дело.

"Баш онако како су упадали у станове и куће наших људи, а онда доводили по двојицу сведока да потврде да су они ту живели. Тако су и овде желели да сломе једног младића само зато што је Србин. Онолико мало колико смо могли трудили смо се да помогнемо, иако је тешко разговарати са онима који разговоре никада нису желели", рекао је председник.

Председник је Недељковићу понудио да се бави хуманитарним радом у Канцеларији за КиМ или у Министарству за информационе технологије, будући да је Никола студент информационих наука. Он се осврнуио и на Николин сусрет са породицом након што је пуштен из затвора. 

"Када сам видео ваш загрљај тог дана био сам пресрећан. Ваш дом у Сремчици личи на дом сваког нашег човека. Хвала сине још једном што си имао мирну, хладну, али чврсту српску главу да све то издржи", рекао је председник и додао да је било најважније да Никола остане хладне главе и да чека повратак у Србију.

Никола Недељковић је рекао да га никад није занимала политика и да се њоме није бавио, али да у овом тренутку има потребу да захвали свима, држави Србији, председнику Вучићу, Канцеларији за КиМ и свима који су му пружали подршку.

"Још ми је битно да кажем да не мрзим никог, као што су ме оптуживали и за шта су ме осудили. Само волим и поштујем своју земљу, волим оно што је моје", казао је овај двадесетогодишњи младић.

Никола је рекао да би био срећан да може да помогне српском народу на КиМ, и да се бави хуманитарним радом.

Почетком децембра, Апелациони суд у Приштини је смањио казну Недељковићу. Он је пуштен из притвора 28. децембра.

Вучић: Недељковићев случај показује "с ким имамо посла"

Вучић је указао да му је била част да данас упозна породицу Недељковић, које је описао као "поносне, честите Србе".

Додао је да случај Николе Недељковића "показује са ким имамо посла".

"Не заборавите, на Видовдан је ухапшен Ристо Јовановић из Црне Горе, без икаквог разлога. Он је кажњен новчаном казном. Никола Недељковић, зато што је из Београда, кажњен је са осам месеци затвора", навео је Вучић.

Председник је навео да приштинске власти нису имале материјалне доказе на суђењу Недељковићу. 

"Добро је да то дете не мрзи никога, добро је да воли своју отаџбину. Он ће се у нашој евиденцији водити као неосуђивано лице", додао је Вучић.

"Зашто подижете базе?"

Вучић је најавио да ће пред Божић, 4. или 5. јануара одржати годишњу конференцију за новинаре.

На питање да прокоментарише изјаву америчког амбасадора у Србији Кристофера Хила, који је указао да је важно да се после јануарских празника искористи залет ка политичком решењу за КиМ и изјаве специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака да је важно да ситуација не западне у нову кризу, и оцени у ком смеру ће се развијати ситуација, Вучић је одговорио:

"За мене је пре свега важно да они испуне ствари из гаранција које су дали. Говорим сада о међународној заједници, не о Хилу и Лајчаку - важно је да разумеју да су се правили наивни, да су гледали да неко четири базе подиже, а ви се питате зашто."

"Подижеш их не да би градио поверење према народу који живи на северу КиМ, већ да би претио народу. Да би могао да тучеш људе до непрепознатљивости, и да онда глумите мангупе када се спустите у Белведере и кажете, 'Видите шта смо Србима урадили'. И да онда мислите да ће Срби да ћуте."

"И када вам кажемо стотину пута - разумемо ми да то људи у Београду не разумеју, и да у исто време док се одиграва драма на КиМ, овде ће бити на хиљаде прослава, што лепо говори о успеху земље - али ти људи то осећају, наш народ то осећа, и наш народ неће то да трпи више. И зато их молим да те батинаше склањају, да се понашају у складу са  обећаним, да воде рачуна о Миљану Аџићу, Срђану Трајковићу", навео је Вучић.

Вучић: Ситуација много тежа него што мислите

"Јутрос сам звао ЕУ представнике и позвао их да воде рачуна. Ситуација је много тежа и опаснија него што мислите", рекао је председник Србије.

Вучић је најавио да ће вечерас образложити и објаснити исход ситуације на северу КиМ, а сада је додао да би Србија "свакако имала катастрофу са НАТО-ом."

"Тако да смо успели да је избегнемо у овом тренутку, али је српски народ толико одлучан да терор над собом више не дозволи, па се веома плашим неодговорности и међународних представника, а поготово бахатих приштинских власти", оценио је он.

"Очекујем да ми у првој половини јануара дођу великаши из света, да ми одрже вакелу како морамо да постигнемо тај споразум који се њима свиђа", сматра Вучић и додаје да тај споразум код њега увек изазива "мучнину".

"Ја ћу лепо да их дочекам, да се правим како ми је много лепо, како сам баш уживао у тим разговорима, и тако", додао је он.

"То мучење ће да се настави са Куртијем - јер знам да неће да уради никад ништа, да не жели помирење јер да жели не би градио базе, тукао људе, правио провокације", изјавио је Вучић.

Он је указао да је та ситуација "омча око врата Србији" а не само "Вучићу". 

"Чека нас тешко време по питању КиМ, али ћемо се борити", додао је Вучић. 

Народ није био за скидање барикада

"Нико у народу није био за скидање барикада", изјавио је председник Србије, и додао да су Срби на северу КиМ пристали на тај потез "зато што су видели колико сам се борио".

"Јер су претходну ноћ слушали како изгледају ти разговори, и како смо се буквално тукли за реч барикаде, а да вам не причам о другим стварима. Оно што обећавам је да ћемо се борити за свој народ, своје КиМ и своју Србију."

У изјавама ЕУ, НАТО и САД ништа лоше по Србе

Председник Србије је нагласио да је добио две изјаве - једну која представља заједничку изјаву САД и ЕУ, а другу која долази од НАТО-а.

"У обе те изјаве, ништа није лоше за Србе. Нема ни једне тачке која умањује права Срба и којом се њима намеће било која обавеза", оценио је Вучић.

"У папиру НАТО-а, први пут имамо гаранције да оно што Приштина назива својим безбедносним снагама, да они не могу на север, не само без сагласности НАТО-а, већ и без сагласности локалних Срба и Србије. Никада то нисмо имали до данас", навео је Вучић.

"Оно што је важно у том документу је да неће бити гоњени људи још од септембра 2021. године, дакле не ограничава се на барикаде", додао је он.

Председник Србије је додао да је "добро" што су "Американци инсистирали на томе да прате сваки од процеса дубински", образлажући да "Албанце баш брига за ЕУ, али имају неку врсту страха од САД".

У документима ништа о дугим цевима

"Не, не пише ништа о томе, нити би било ко од њих пристао на то, али на томе радимо, и боримо се за то. А ја их молим да то не раде, зато што ће изазвати реакцију код српског народа - а ври код Срба."

Вучић је нагласио да су подигнуте барикаде без његовог знања и одобрења.

Западу јасно да више нема игре

"Сад им је јасно да више нема никакве игре", рекао је Вучић поводом западних сумњи да су барикаде биле спонтане.

"Јасно им је шта српски народ хоће, а он хоће да зна да живи у Србији, а не у некој другој држави", додао је он.

"Јесмо ли ми данас у таквој позицији да нам то потврде велике западне силе - па неће то да нам потврде. Они долазе да ми њима потврдимо да је то нека друга држава, што неће да добију од нас. Тако, да како да вам кажем - борба", закључио је Вучић.

Вучић: Курти би да буде мешавина Енвера Хоџе и Зеленског

На питање да прокоментарише отворене намере премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да оствари планове Призренске Лиге, односно стварање Велике Албаније, као и да га већина Албанаца са КиМ у томе подржава, Вучић је указао да Курти управо обнавља кућу нацистичког колаборатора Џафера Деве, додавши да су Дева и Енвер Хоџа "идеолози" Приштине. 

"Курти машта да буде Енвер Хоџа, зато и не подноси Раму, не подноси никога. Само да то баш буде мешавина Енвера Хоџе и, ако може, мало Зеленског. Знате оне бесмислице, 'Вучић је мали Путин', па сад ће Вучић не знам шта све, а, као што сте видели, опет је лагао. А све то мене не интересује, и све то нас не интересује, само да остави српски народ на миру. Све те снове може само да сања, а српски народ да не малтретира. То је све", закључио је Вучић.

image