Свет

Преминуо бивши папа Бенедикт XVI, саучешће српског и руског патријарха

Ушао је у историју као први поглавар Римокатоличке цркве који је се повукао са тог места откако је папа Гргур XII 1415. године био приморан да поднесе оставку
Преминуо бивши папа Бенедикт XVI, саучешће српског и руског патријархаGetty © Marco Secchi / Stringer

Бивши папа Бенедикт XVI преминуо је у 96. години у својој ватиканској резиденцији скоро деценију након што је поднео оставку због лошег здравља.

Служио је од 2005. до 2013, а последње година живота провео је у манастиру у Ватиканским баштама.

"С тугом вас обавештавам да је папа емеритус Бенедикт XVI, преминуо данас у 9.34 у манастиру Мајке цркве у Ватикану. Додатне информације биће дате чим буде могуће", навео је портпарол Ватикана у писаној изјави.

Иако је бивши понтифик већ неко време био болестан, Света столица је саопштила да се његово стање претходних дана погоршало због старости, због чега је папа Франциско 28. децембра замолио народ да се моли за њега.

Рођен као Јозеф Рацингер у Немачкој, Бенедикт је имао 78 година када је 2005. постао један од најстаријих папа икада изабраних.

Док је био поглавар, Римокатоличка црква се суочавала с бројним оптужбама о деценијском злостављању деце од стране свештеника.

Раније ове године бивши папа је признао да су направљене грешке у решавању случајева злостављања док је био надбискуп Минхена између 1977. и 1982. године.

Порфирије: Пастир који је све мерио Христом

Патријарх српски Порфирије упутио је данас саучешће папи Фрањи поводом упокојења његовог претходника, папе емеритуса Бенедикта XVI.

''Блаженог спомена папа Бендикт XVI у историји Цркве Христове остаће упамћен као архипастир који је све мерио Христом, одакле потиче и његова отворености и разумевање за васцели хришћански свет, а посебно за православно богословлје и предање. Упућујемо молитве Исусу Христу, Првосвештенику будућих добара да душу папе Бенедикта упокоји са светима, где нема бола, туге, уздисања, него где је живот вечни, стоји у писмо предстојателја Српске Православне Цркве. Изразе саучешћа Патријарх Порфирије је упутио и апостолском нунцију у Србији, Надбискупу Санту Ганђемију и надбискупу и метрополиту београдском Ласдиславу Немету', наводи се у саучешћу патријарха, саопштила је СПЦ.

Саучешће из Русије

Председник Русије Владимир Путин и патријарх московски и све Русије Кирил изразили су саучешће папи Фрањи поводом смрти бившег папе Бенедикта XVI.

"Ваша Светости, примите искрено саучешће поводом смрти Његове Светости папе Бенедикта XVI. Бенедикт XVI био је истакнута религиозна и државна личност, непоколебљиви заштитник традиционалних хришћанских вредности. Током његовог понтификата успостављени су пуноправни дипломатски односи између Русије и Ватикана, развијене су везе између Руске православне цркве и Римокатоличке цркве", наводи се у телеграму саучешћа који је упутио Путин.Председник је нагласио да ће заувек чувати најсветлије успомене на Бенедикта XVI.

Бенедикт XVI поштовао традиције руског православља

У писму које је патријарх Кирил упутио папи Фрањи наводи се да је бивши папа Бенедикт XVI волео источно хришћанство и да је поштовао традиције руског православља.

"Имајући прилику да се више пута лично састанем са покојним папом док је боравио на папском престолу, имао сам прилику да сведочим његовој дубокој љубави према источном хришћанству и искреном поштовању према традицији руског православља. Током понтификата Бенедикта XVI односи између Руске православне цркве и Римокатоличке цркве значајно су се развили у духу братске сарадње и жеље за интеракцијом на путу превазилажења понекад болног наслеђа из прошлости", рекао је патријарх Кирил.Према његовим речима, дугогодишњи животни пут папе Бенедикта XVI обележио је читаву епоху у историји Римокатоличке цркве, "коју је предводио у тешком историјском периоду, повезаном са многим спољним и унутрашњим изазовима".

"У име Руске православне цркве изражавам саучешће Вама и пастви Римокатоличке цркве у вези са губитком који Вас је задесио", наводи се у писму поглавара руске цркве.

image