Свет

Џордану Питерсону прете одузимањем лиценце за рад због критиковања канадског премијера?

Питерсон је изјавио да се суочава са "јавним срамоћењем и обавезним политичким преваспитавањем... и потенцијалним губитком клиничке лиценце" због, како тврди, "критиковања позиције" канадског премијера Џастина Трудоа
Џордану Питерсону прете одузимањем лиценце за рад због критиковања канадског премијера?www.globallookpress.com © JERREVÃ…NG STEFAN/ZUMAPRESS.com

Канадски психолог Џордан Питерсон рекао је у уторак да би могао да изгуби лиценцу за рад ако се не подвргне обавезној "поновној обуци за комуникацију на друштвеним мрежама" од стране Колеџа психолога Онтарија (КПО), органа задуженог за издавање лиценци психолозима у тој области.

"Суочавам се са јавним срамоћењем, обавезним политичким преваспитавањем, дисциплинским саслушањем и потенцијалним губитком своје клиничке лиценце због слагања са (конзервативним послаником) Пјером Поаљевром и критиковања позиције (канадског премијера) Џастина Трудоа", написао је Питерсон на Твитеру.

Питерсон је додао да је "десетак људи из целог света" поднело жалбе КПО-у, наводећи да су његови ставови и коментари "повредили људе".

Нико од тих људи није заправо био његов пацијент, иако су се неки од њих лажно представили као такви не би ли њихове жалбе биле прихваћене, тврди Питерсон.

КПО захтева да Петерсон прође "поновну обуку" и подноси извештаје о свом "напретку", или да се суочи са "суђењем" и суспензијом лиценце за рад као клинички психолог.

"Ако се повинујем, услови мог преваспитавања и моје казне биће јавно објављени", рекао је он.

"Канађани: ваши лекари, адвокати, психолози и други професионалци су сада толико застрашени својим комесарским господарима да се плаше да вам кажу истину. То значи да су ваша нега и правни савети постали опасно непоуздани", написао је Питерсон на Твитеру.

Питерсон се вратио на Твитер у новембру, након што је Илон Маск купио ту друштвену мрежу и поништио многе претходне забране које је сматрао неправедним. Питерсону је приступ његовом профилу забрањен у јулу прошле године, јер је одбио да користи ново име и личне заменице једног трансродног глумца.

Питерсон је 27. децембра твитовао да му се Трудо "чини као да има 14 година", мислећи на концепт "психолошког доба" у његовој области стручности.

Џордан Питерсон је први пут привукао националну и међународну пажњу 2016. године, када је био подвргнут сличном притиску "преваспитавања" због критике предлога закона који је "родни идентитет и изражавање" прогласио заштићеним категоријама.

image
VV inauguration
banner