Свет

Бивши званичник Пентагона: Зеленски је опседнут Бахмутом као Хитлер Стаљинградом

На украјинској страни до сада има око 450.000 жртава, од чега 150.000 мртвих, каже Даглас Мекгрегор
Бивши званичник Пентагона: Зеленски је опседнут Бахмутом као Хитлер Стаљинградомwww.globallookpress.com © Mykola Tys

Ако температура настави да буде испод нуле у Украјини наредне две недеље, нема разлог да Русија не покрене офанзиву, изјавио је бивши саветник шефа Пентагона Даглас Мекгрегор у емисији на видео каналу "Џаџин фридом".

Он оцењује да је украјински председник Владимир Зеленски опседнут Бахмутом на сличан начин као Хитлер Стаљинградом. Зеленски и његови савезници сматрају да ће губитак Бахмута деморализовати Украјинце, па зато наставља да жртвује хиљаде живота тамо. 

Мекгрегор тврди да је рат у Украјини до сада однео 450.000 жртава на украјинској страни, од чега 150 хиљада мртвих.

Постоје фотографије и видео снимци који доказују да Украјина сада шаље тинејџере у рат, што је трагично, наводи бивши званичник Пентагона и додаје да Украјина сада тражи стране борце, јер им фале обучени војници.

Због свега тога, као и због временских услова, сада је иницијатива у рукама Руса и ништа их неће спречити да нападну до половине јануара, сматра Мекгрегор. 

Он каже да "нема дилеме" да су Украјинци добри војници, али да то не значи ништа када се борите против много јаче силе и трпите константне губитке.

Неуспех западне политике 

Новогодишње обраћање француског председника Емануела Макрона у коме поручује да ће подржати Кијев до победе, али и неке раније изјаве у другачијем тону, говоре да се позиција Париза мења по питању Украјине, оцењује Мекгрегор. Осим тога, Макронов став зависи и од тога "којој публици се обраћа". 

"Он (Макрон) је такође изнео низ примедби о потреби да се пронађе начин за решавање сукоба који не би присиљавао Русију да се одрекне свих освојених територија. Већ је јавно изјавио да не треба очекивати од Русије да се одрекне Крима", рекао је званичник Пентагона. 

Позив генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга упућен савезницима да повећају помоћ украјинској војсци, указује на неуспех колективне политике Запада.

"Ако би акције западних сила биле успешне, не би било потребе да молите савезнике да уложе више напора", закључује Мекгрегор и подсећа да Столтенберг говори оно што му се нареди из Вашингтона. 

Осим тога, јачање војних капацитета је процес који траје. 

"Не можете да створите војску и трупе ни из чега, за то је потребно много времена, организације и обуке", објашњава он. 

image