Србија и Балкан

Гојковић: Приштина жели да отме српско културно наслеђе на КиМ

Привремене власти имају само један циљ - да Срба на територији Косова и Метохије више не буде, рекла је министарка културе Србије Маја Гојковић
Гојковић: Приштина жели да отме српско културно наслеђе на КиМ© FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

Приштина свакодневно покушава да створи "нову историју" и нову причу о културном идентитету српског наслеђа на Косову и Метохији, рекла је министарка културе Маја Гојковић.

"Наравно да то нећемо дозволити, као што нисмо ни пре неколико година - да лажна држава постане чланица Унеска", навела је Гојковић у интервјуу за "Политику".

Она је додала да званични Београд "бије битку да лаж и машинерија коју имају са собом не наиђе на плодно тле".

"Скоро свакодневно на друштвеним мрежама објављујемо фотографије уништених културних добара на територији КиМ и - културу не дамо", поручила је министарка.

Гојковић је истакла да је министарство у сталној комуникацији са директорима републичких установа културе на територији Косова и Метохије и додала да се погром који се десио на КиМ двехиљадитих година - неће поновити. 

"Властима у Приштини је циљ само једно и то се види када се разгрне први слој њихових изјава - то је да Срба на територији КиМ више не буде. А то значи и отимање идентитета српског народа, а шта је идентитет него повезаност са културом и културним наслеђем", навела је она.

image