Свет

Шамар Зеленском из Америке: Пронађите сопствене пореске обвезнике

Владимир Зеленски je, честитајући на избору за председника Конгреса Кевину Макартију поново изнео захтеве за помоћ Украјини, што је изазвало осуду и оштру реакцију америчког новинара Кајла Бекера
Шамар Зеленском из Америке: Пронађите сопствене пореске обвезникеwww.globallookpress.com © CHROMORANGE / Bilderbox

Председник Украјине Владимир Зеленски више не би требало да се ослања на средства издвојена за помоћ Кијеву из државног буџета Сједињених Америчких Држава, изјавио је познати амерички новинар Кајл Бекер.

Бекер, којег на Твитеру прати више од четврт милиона људи, на овој друштвеној мрежи експлицитно је поручио украјинском председнику да је од САД доста када је у питању помоћ Кијеву.

"Пронађите сопствене пореске обвезнике", написао је Бекер на Твитеру реагујући на твит Владимира Зеленског у којем, под маском честитки новоизабраном председнику Конгреса Кевину Макартију изражава наду да ће подршка Беле куће остати трајна и довести до "победе" Кијева. 

Бекер, који се супротставио слању додатне помоћи Украјини, тренутно води сопствену медијску компанију, а његове чланке и прилоге као новинара "Фокс њуза" и "Њузмакса" прочитало је и погледало више од 100.000.000 јединствених корисника, наводи се на његовом профилу на Инстаграму.

Портпаролка Беле куће Карин Жан Пјер објавила је у петак да је опредељен највећи пакет помоћи у историји за Украјину у вредности од три милијарде долара. Како се наводи у саопштењу Пентагона, у пакету су и противваздушне ракете са радарским навођењем.

Поред тога, Украјини ће бити испоручено 50 борбених возила пешадије, сто оклопних транспортера, 500 противтенковских пројектила, муниција за вишецевне ракетне системе ХИМАРС, хаубице, као и десетине хиљада артиљеријских и минобацачких граната.

Вашингтон је најавио и издвајање 682 милиона долара земљама НАТО-а за куповину наоружања које су оне донирале.

Упркос томе, у Конгресу се све чешће чују апели да престане да троши новац америчких грађана на спонзорисање режима Владимира Зеленског. У већини случајева овакве апеле упућују републиканци. И сам Макарти је раније изјавио да намерава да заустави "расипничку потрошњу Вашингтона" и раст јавног дуга земље.

Од почетка руске специјалне операције која је почела 24. фебруара, западне земље, предвођене Сједињеним Државама, настављају да упумпавају у Кијев оружје, као и обавештајну помоћ, разарајући и исцрпљујући сопствене арсенале.

Портпарол председника Русије Дмитриј Песков је више пута изјавио да наставак снабдевања војном опремом доводи до заоштравања сукоба и да не слути на добро Украјини.

image