Свет

Украјински амбасадор: Војници нам гину на све стране

Изгубили смо огроман број војника, тачне бројке не саопштавамо, поручио је представник Кијева у Лондону, позивајући Запад да искористи ову чињеницу и још више помогне Украјини против, како је казао, "архинепријатеља"
Украјински амбасадор: Војници нам гину на све странеwww.globallookpress.com © Martyn Wheatley

Украјински амбасадор у Великој Британији Вадим Пристајко признао је у интервјуу за "Њузвик" да је Украјина изгубила огроман број војника од почетка сукоба са Русијом и додао да и даље наставља да их губи "на све стране".

"Губимо људе свуда. Не саопштавамо јавно колико је погинуло војника или цивила, али можете замислити колико су то велике бројке – оне су тешко схватљиве. А градови, неки од њих су потпуно уништени", изјавио је актуелни амбасадор у Лондону, иначе бивши Министар спољних послова Украјине, ранији амбасадор у Канади и бивши шеф украјинске мисије при НАТО.

Свега неколико сати након што је руски председник Владимир Путин понудио привремени прекид ватре у зони специјалне војне операције, Пристајко је рекао да Запад треба да буде опрезан и игнорише сличне изјаве који стижу из Москве.

Руси, како каже, могу предложити мир и представити се јавности као да га заиста и желе, док ће, заправо, то време користити за реорганизацију војске. Ово се, према његовим речима, десило и након Минских споразума из 2014. и 2015. године, иако су, на запрепашћење многих, не само бивша немачка канцеларка Ангела Меркел, већ и бивши француски председник Франсоа Оланд, признали да су се тактике привидног мира држали Запад и Кијев, а не Москва.

Позив на привремени мир који је дошао из Русије, амбасадор је назвао делом веће операције којом Кремљ покушава да обмане Украјинце.  

Ипак, био је нешто оптимистичнији када је у питању прогноза завршетка војног сукоба – рекао је да мисли да ће се завршити ове године.

Када је говорио о евентуалним мировним преговорима, напоменуо је да Кијев није заинтересован ни за какав договор који би претпостављао потпуну и коначну предају својих бивших територија Руској Федерацији. Такође, наговестио је да Украјинци сада нису заинтересовани за преговоре јер би то значило да ће Руси највероватније успети да задрже захваћене области које су, како је казао, кључне, а посебно Кримски мост.

Подсетимо, поменути мост је 8. октобра оштећен, што је руски председнк Владимир Путин назвао тероризмом и за напад окривио украјинске специјалне службе.

"Морамо бити веома јаки и фокусирани да ове поруке о томе да нећемо предати своје територије допру до осталих земаља", казао је украјински амбасадор.

Према његовим речима, Запад сада има јединствену прилику да искористи чињеницу што Украјинци гину у тако великом броју и што се једна нација успротивила, како он каже, њиховом главном непријатељу, односно, "архинепријатељу". Због тога је позвао савезнике Кијева да још јаче помогну Украјини, јер наводна претња од Русије неће нестати.

"Неко ће морати да нам заправо и помогне да добијемо овај рат", поручио је Пристајко, признајући да Кијев није у стању сам да победи Москву.

image