Свет

Ратна извозна машинерија: Немачка ипак продаје војну опрему земљама у сукобу

Званичници у Берлину, предвођени Шолцом, једва су дочекали рат у Украјини као оправдање за промену става, сматра опозиција
Ратна извозна машинерија: Немачка ипак продаје војну опрему земљама у сукобуwww.globallookpress.com © Christophe Gateau/dpa

Од када је немачки канцелар Олаф Шолц у свом говору од 27. фебруара прошле године, поништио самопрокламовану забрану испоруке оружја ратним зонама, Берлин је одобрио извоз оружја од 8,35 милијарди евра, а једини већи забележен је 2021. године када је од продаје наоружања Берлин инкасирао 9,35 милијарди евра. 

У коалиционим преговорима, на наговор Социјалдемократске партије Немачке (СПД) и Зелених, влада је, додуше, првобитно намеравала да смањи извоз оружја и да у ту сврху уведе Закон о контроли извоза. Рат у Украјини, донео је, међутим, преокрет, пишу "Новости".

Не може се рећи да је Шолцов кабинет имао план да потуче све рекорде у извозу оружја. Странке владајуће коалиције лане су, заправо, тражиле да се извоз наоружања смањи и да се чак усвоји одговарајући закон о контроли испорука. Рат у Украјини, донео је обрт, па је Шолц, у свом говору, фебруара прошле године, најавио раскид са принципима којих се Немачка држала деценијама, да не шаље оружје у подручја где су сукоби. Опозиција у Бундестагу овај аргумент, међутим, не уважава и истиче да украјинска ситуација није натерала владу да окрене ћурак, него су, напротив, званичници у Берлину, предвођени Шолцом, једва дочекали рат у Украјини као оправдање за промену става.

Од тада, Кијеву су одобрени контингенти који су укључивали тешко наоружање, међу којима 30 тенкова "гепард", 14 самоходних хаубица 2000, које спадају у тешку артиљерију, пет вишецевних ракетних бацача и противваздушни систем "Ирис-Т".

И кад би се, међутим, Украјина елиминисала из рачунице, одобрени извоз је већи од неке, макар, имагинарне границе, коју је држала Меркелова. Јер, за 16 година њене демохришћанске владавине, граница од шест милијарди, премашена је само пет пута, подсећа "Менаџер магазин", један од водећих привредних информатора у Немачкој. Ово је додатни доказ у прилог оцени коју даје немачка опозиција: да је украјинско питање, наиме, Берлину послужило као "шлагворт".

Опозиционе партије примећују да црвене социјалдемократе, које су у надметању са демохришћанима, представљале себе као високохуману странку оријентисану ка човеку, држе ногу на гасу по питању зараде од продаје оружја. Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) на чијем је челу била Меркелова, често је за говорницом у Бундестагу оптуживана као "мање хумана од социјалдемократа". Сада се показује супротно. Остаје, упркос томе, чињеница да је у последњих девет дана власти у 2021. тадашња влада одобрила извоз од близу пет милијарди евра, иако је била у техничком мандату.

Што се Шолцовог кабинета тиче, експерти истичу да вредност коју је дало Министарство економије за прошлу годину још може да порасте, будући да су наведеним извештајем обухваћене дозволе закључно са 22. децембром. А, за овако захукталу извозну војну машинерију, десетак дана није мало. Удео извоза у треће земље, с друге стране, нагло је опао, констатује "Менаџер магазин", а немачки медији коментаришу да је, по свој прилици, украјинско ратиште сада далеко најпривлачније.

Севим Дагделен (47), посланица Левице турског порекла, оштро критикује високе цифре и истиче да је Шолцова влада социјалдемократа, либерала и зелених, због партијских боја названа "семафор коалиција", одговорна за други највећи извоз оружја и ратне опреме свих времена.

"Уместо да ограничи пласман наоружања као што је обећано, "семафор" бескрупулозно испоручује оружје у рат и кризне зоне и профитира од сукоба и смрти", опомиње Дагделенова.

Њој се прикључује све већи број незадовољних политичара разних боја, који траже да се овом тренду стане на пут.

На листи увозника немачког оружја, иза Украјине, у коју је отишло више од четвртине укупног контингента намењеног иностранству, следе Холандија, САД, Велика Британија и Мађарска.

Наставља се наоружавање Украјине

Вицеканцелар Немачке, Роберт Хабек обећао је минуле недеље, да ће Берлин увек прилагођавати контингенте наоружања Украјини потребама на ратишту.

"Нећемо стати са испорукама оружја Кијеву", рекао је Хабек на норвешкој пословној конференцији.

Листа највећих увозника

Немачка је после Украјине (2,24 милијарде евра), највише оружја испоручила Холандији (1,83 милијарди), САД (863,7 милиона), Великој Британији (453 милиона) и Мађарској (249,2 милиона), а све четири су чланице НАТО. Међу првих десет, на немачкој листи извоза оружја, су и Аустралија којој је продато наоружања за 196,1 милион евра, Сингапур за 175,1 милион и Јужна Кореја за 166,5 милиона, које нису чланице НАТО, нити ЕУ.

Стање у "трећим земљама" 

Извоз оружја у треће земље, пао је у укупној вредности, са 63,6 на 38,7 одсто у односу на претходну годину. Висок удео у 2021. потиче највише од Египта, коме је тадашња влада Ангеле Меркел продала наоружање у износу од 4,34 милијарде евра. Пут Каира су тада кренули ратни бродови, системи ПВО и друго оружје напредне технологије.

image