Србија и Балкан

САД и ЕУ осудиле прославу 9. јануара и Додиков орден Путину

Портпарол за спољну политику Европске уније осудио је прославу националног празника РС и истакао да је одлука Милорада Додика да одликује руског председника "жалосна и погрешна"
САД и ЕУ осудиле прославу 9. јануара и Додиков орден Путину© TANJUG/AP Photo/Radivoje Pavicic

Портпарол за спољну политику ЕУ Петер Стано данас је осудио прославу 9. јануара као националног празника Републике Српске, то што је председник Републике Српске Милорад Додик руском председнику Владимиру Путину доделио орден, као и Додикову изјаву да сви Срби треба да живе у истој земљи.

У име Европске уније, Стано је на конференцији за новинаре у Бриселу рекао да Милорад Додик "веома добро зна која су очекивања ЕУ и њених држава чланица", посебно сада када је Босна и Херцеговина добила статус земље кандидата за чланство, јавља Танјуг.

"Он веома добро зна шта он и БиХ треба да ураде да би напредовали на европском путу, да би испунили амбицију народа Босне и Херцеговине. Веома добро зна да ЕУ одбија сваку реторику која разједињује и све кораке који подривају јединство, територијални интегритет и сувереност БиХ.
Имамо дијалог с властима у Бања Луци и они веома добро знају нашу позицију која им се редовно презентира на свим нивоима", нагласио је Стано.

Када је у питању одликовања Путина, Стано је казао да је ова одлука лидера Републике Српске "жалосна и погрешна".

"Сада цео свет зна ко је Путин и Европска унија осуђује одликовање које је Република Српска доделила Путину", рекао је, наводећи да је председник Русије директно одговоран за специјалну војну операцију у Украјини.

"Бити на страни Путина, да се даје награда политичару који наређује рушење суседне државе, и тиме изоловати Републику Српску и њене лидере у међународној заједници… За такве кораке нема места у ЕУ и то треба свима да буде јасно. Ова одлука лидера Републике Српске је жалосна и погрешна", оценио је портпарол.

Стано је истакао да ако и поред свега тога "Додик одлучује да награђује Путина са највишом наградом Републике Српске, и ако продужи са корацима који су неприхватљиви, онда ЕУ то бележи, а државе чланице ће одлучити који ће бити следећи кораци када се ради о господину Додику".

Реагујући на прославу 9. јануара, Стано је додао да политички лидери у БиХ знају како је важно за ЕУ да се придржавају владавине права и одлука Уставног суда.

"То је још важније, с обзиром на ситуацију када је БиХ био додељен статус земље кандидата. Одлуке Уставног суда морају да се поштују и све што се ради у политичком животу треба да буде у складу за европским очекивањима и Уставом БиХ", закључио је портпарол за спољну политику Европске уније.

Америчка амбасада у БиХ: Република Српска ће уништити себе 

Одликовање председника Русије Орденом Републике Српске, изазвало је оштре осуде дипломатских представништва у Сарајеву.

Додик је Путина одликовао, јер је, како је навео, "заслужан за развијање и учвршћивање сарадње и политичких и пријатељских односа Републике Српске и Русије".

"Одлука Милорада Додика да одликује Владимира Путина, човека који је покренуо ничим изазвану инвазију на Украјину која је резултирала смрћу хиљада цивила и масовним разарањем инфраструктуре, је за осуду. То је одбацивање вредности евроатлантске заједнице и међународног поретка утемељеног на правилима", саопштила је на Твитеру Амбасада САД у БиХ.

Кажу да је одлука Додика о обележавању, како наводе, неуставног дана Републике Српске, погрешна.

"Тиме се крши одлука Уставног суда БиХ о неуставности комеморације. Анекс 3 Дејтонског устава је јасан: Република Српска се мора у потпуности придржавати одлука институција Босне и Херцеговине, укључујући коначну и обавезујућу пресуду Уставног суда БиХ, свиђале се оне властима РС или не", навели су из америчког дипломатског представништва.

Истакли су и да је поновљен позив на независност Републике Српске, уз "наводне правне тврдње о њеним надлежностима и покушајима поткопавања државе Босне и Херцеговине, гурају земљу опасним путем. Република Српска ће само уништити себе и оне око себе водећи самосталну политику".

image