Свет

Скандал у Аустралији: Родна неутралност за погинуле у Другом светском рату

"На церемонији 1. јануара 2023. године сећамо се и одајемо почаст поручнику Леу Брахаму Паткину и њиховој служби у Другом светском рату", објавио је Аустралијски меморијални комплекс
Скандал у Аустралији: Родна неутралност за погинуле у Другом светском ратуGetty © Lauren DeCicca / Stringer

Аустралијски меморијални комплекс почео је да користи родно неутралне заменице када су у питању војници погинули у Другом светском рату што је изазвало негативну реакцију јавности.

"Аустралијан вор меморијал", који свакодневно одржава церемоније одавања почасти погинулима, о палим војницима од 1. јануара 2023. године на друштвеним мрежама пише прикривајући њихов биолошки пол. 

Родно неутралним се у енглеском језику сматра коришћење трећег лица множине уместо првог једнине, те је аустралијски меморијални комплекс сваког палог војника из Другог светског рата називао "они".

"На церемонији 1. јануара 2023. године сећамо се и одајемо почаст поручнику Леу Брахаму Паткину и њиховој служби у Другом светском рату", наводи се у првој објави која је у складу са новом родно-граматичком политиком аустралијске институције.

Овај потез су многи осудили и назвали га "јадном друштвеном освешћеношћу" и да се ради о "најгорем облику непоштовања".

Након бурне реакције јавности портпарол меморијалног комплекса изјавио је да су заменице војника измењене како би биле граматички исправне.

Ипак, портпарол опозиционих ветерана и бивши заменик премијера Аустралије Барнаби Џојс изјавио је да се ради о "најгорем облику непоштовања".

"Нико не прихвата аргумент да је ово изненада промењено да би се постигла савршена граматика", рекао је Џојс и подсетио да меморијални комплекс у церемонијама користи исправне заменице. 

"Аустралијан вор меморијал" је такође, парадоксално, наставио да користи исправне "родне" заменице када говори о женама, пренео је британски "Дејли мејл".

image