Свет

Премијер Шведске: Могуће размештање НАТО нуклеарног оружја на нашој територији

Улф Кристерсон истакао је да ће ова скандинавска земља бити дугорочни, одани и предани члан алијансе
Премијер Шведске: Могуће размештање НАТО нуклеарног оружја на нашој територијиwww.globallookpress.com © © Henri Swzarc

Шведска приступа НАТО-у без формалних услова, али, ипак, видимо да је размештање нуклеарног оружја на нашој територији у мирнодопско време у плану, рекао је премијер Шведске Улф Кристерсон на годишњој конференцији посвећеној одбрани у Селену.

Говорећи о улози Шведске у НАТО-у, шведски премијер истакао је да ће ова скандинавска земља бити дугорочни, одани и предани члан алијансе. Појаснио је и да ће чланство Шведске ојачати савез, као и да ће захваљујући поморским снагама Шведске и њеној позицији у ваздушном простору ова земља може играти значајну улогу у региону Балтика.

Кристерсон је поменуо и одбрамбене капацитете земље, истичући добро наоружани систем "Грипен", подморничку флоту и системе за извиђање. 

"Цивилна одбрана јачаће упоредо са војном - обе ће омогућити заштиту цивилног становништва и подржати војну одбрану", истакао је Кристерсон.

Шведска је, као и Финска, поднела захтев за чланство у НАТО у мају прошле године. Од 30 чланица Северноатлантске алијансе, 28 је ратификовало приступање две скандинавске земље алијанси, а Турска и Мађарска још увек то нису учиниле.

image