Свет

Чавушоглу: Финској и Шведској се жури, нама не

Турски министар спољних послова оценио је да су две земље под "временским притиском" и подсетио да се од њих очекује да пре уласка у НАТО испуне своје обавезе
Чавушоглу: Финској и Шведској се жури, нама неwww.globallookpress.com © Annette Riedl/dpa

Шведска и Финска су под "временским притиском" у вези са процесом придруживања НАТО-у, док Анкара нема ту секирацију, рекао је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу, а преносе "РИА Новости".

Двема скандинавским земљама, којима је за улазак у Алијансу потребан благослов свих 30 чланица, амбиције, наиме, ветом кваре две државе - Мађарска и Турска.

"Ту ситуацију објашњавамо свима на исти начин. Много је још корака које треба предузети. Шведска и Финска су под временским притиском, а посебно је то изражено код Финаца које у наредним месецима очекују избори. Турска нема никакав временски притисак, и ко год нас о овоме пита, ми кажемо да ће чланство бити остварено када се предузму кораци и испуне обавезе", рекао је Чавшоглу.

Он је подсетио и да је Турска "учинила гест" дозволивши да процес преговора о чланству почне бакон потписивања трипартитног споразума.

Реч је о меморандуму о разумевању између Анкаре, Стокхолма и Хелсинкија, где су нордијске земље обећале да ће решити забринутост Турске поводом њиховог става према терористичким групама ПКК и ФЕТО.  

Наиме, Турци чекају да им Скандинавци изруче десетине људи осумњичених за тероризам, међу којима су чланови Курдистанске радничке партије, као и гуленисти одговорни за покушај државног удара у Турској.

Зато је Чавушоглу и прошлог месеца током посете шведског министра иностраних послова Тобијаса Билстрома Анкари рекао је да су преговори о настојању Шведске за придруживање НАТО-у још у раној фази јер још нема конкретног развоја по питању екстрадиције терориста.

Корак напред за ту скандинавску земљу могло би да буде то што је јуче ступио на снагу уставни амандман који ће Шведској дати веће могућности да користи правна средства како би ограничила слободу удруживања група које се баве или подржавају тероризам.

Журе дакле и Швеђани и Финци, а чини се да је и осталим чланицама НАТО-а стало да се што пре разреши прича о проширењу Алијансе.

Тако је француски председник Емануел Макрон, како преносе "РИА новости" такође рекао да се нада да ће Финска и Шведска што пре успети да уђу у НАТО.

"Разговараћемо о уласку Шведске у НАТО, који желим да се деси што је пре могуће, као и о приступању Финске у алијансу. У том смислу можете рачунати на солидарност и подршку Француске", рекао је Макрон пре разговора са својим шведским колегом.

image