Србија и Балкан

Почасни приштински доктор Вокер позива Београд да призна тзв. Kосово

Заједница српских општина може да буде формирана "као нека врста клуба, или нечег сличног", али не може да буде "потпуно независна унутар суверене земље", каже некадашњи шеф Верификационе мисије ОЕБС на КиМ
Почасни приштински доктор Вокер позива Београд да призна тзв. Kосово© Photo: Antonio Ahel/ATAImages

Бивши шеф Верификационе мисије ОЕБС на Kосову и Метохији Вилијам Вокер рекао је да би Београд, како би унапредио преговоре са Приштином, требало да призна тзв. Kосово, јер у супротном, како тврди, договор неће бити постигнут ускоро.

Он је додао и да Заједница српских општина (ЗСО) може да буде формирана "као нека врста клуба, или нечег сличног", али да не може да "буде потпуно независна унутар суверене земље", пренео је Танјуг извештај портала Љајми.нет.

Раније данас, премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти рекао је на церемонији на Универзитету "Хаџи Зека" у Пећи на којој је бивши амбасадор ОЕБС Вилијам Вокер добио титулу доктора наука, да ће Вокер "увек бити пријатељ 'Kосова'".

Вокер је био на челу Верификационе мисије ОЕБС-а која је истраживала догађаје који су се десили у месту Рачак 1999. године који су за Приштину "масакр недужних цивила", док српска страна инсистира да се тамо догодио сукоб војске са припадницима тзв. ОВК. Вокер је за догађаје у Рачку оптужио српске снаге безбедности, а догађај је био пресудан за доношење одлуке о бомбардовању СР Југославије.

image