Србија и Балкан

На Илиџи нападнути родитељи младих фудбалера из Београда; Дачић: Тражимо од органа БиХ да реагују

Једна особа из Београда повређена је ножем у хотелу у сарајевском насељу Илиџа, када је нападнута група родитеља младих фудбалера ФK Звездара из Београда
На Илиџи нападнути родитељи младих фудбалера из Београда; Дачић: Тражимо од органа БиХ да реагују© © FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић затражио је вечерас од надлежних органа Босне и Херцеговине да казне учеснике напада на српску децу у Сарајеву.

Он је у изјави за Танјуг оценио да је напад на српску децу који се данас десио у Сарајеву "директна последица антиспрске кампање и стварања атмосфере мржње према Србима у Босни и Херцеговини".

"Тражимо од надлежних органа Босне и Херцеговине да казне починиоце овог злочина. Наша будућност мора да почива на изградњи добросуседских и пријатељских односа наших држава и народа, а не на мржњи и инцидентима", поручио је Дачић.

Једна особа из Београда повређена је ножем у хотелу у сарајевском насељу Илиџа, када је нападнута група родитеља младих фудбалера ФK Звездара из Београда, који учествују на међународном турниру.

Према речима очевица, у холу хотела нападнута је група родитеља младих фудбалера ФК Звездара из Београда.

"У једном тренутку родитељи ФК Звездара су имали заставу. Нисмо имали намеру било кога да провоцирамо. Изненада су ушли и напали нас сузавцем и хтели да отму заставу", каже један од родитеља младих фудбалера са Звездаре, преноси РТС.

Како је рекао, напољу их је дочекала још већа група која је била маскирана, а имали су бакље и ножеве. Тада су их поново напали, а једног родитеља су повредили ножем.

Каже и да се родитељи и деца не осећају сигурно и размишљају да се повуку с турнира.

Из МУП-а Кантона Сарајево је потврђено да је дошло до инцидента, али без детаља.

"Полиција је обавештена да је дошло до нарушавања јавног реда и мира на подручју Илиџе, те да је том приликом једна особа повређена, према првим информацијама, оштрим предметом, и превезена је на указивање лекарске помоћи", рекао је портпарол Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево Мирза Хаџиабдић.

Према његовим речима, полицијски службеници Управе полиције МУП-а КС подузимају мере и радње на расветљавању свих околности везаних за овај догађај.

Форто: Очекујем хитно привођење нападача 

Премијер Кантона Срајево Един Форто рекао је да очекује привођење нападача и поручује да је Сарајево отворени град.

"У контакту сам са министром МУП-а Адмиром Катицом и полицијским комесаром Нусретом Селимовићем поводом напада на посјетиоце дјечијег фудбалског турнира на Илиџи. Очекујем скоро привођење нападача на госте из Београда. Сарајево је отворен град. Тако ће и остати", поручио је Форто у објави на Твитеру.

Секретар ФК Звездара: Деца безбедна, остајемо на турниру

Секретар Фудбалског клуба Звездара Иван Стојимировић потврдио је за РТС да је до инцидента у Сарајеву дошло после утакмице, када су хулигани ушли у хотел на Илиџи и сузавцем напали Београђане у покушају да им отму заставу, на којој ћирилицом пише "Звездара".

Остајемо на турниру, рекао је Стојимировић и додао да ће се кући вратити у недељу, након утакмице.

Отац једног дечака убоден је у задњи део тела и ногу и после указане лекарске  помоћи у болници враћен у хотел, рекао је Стојимировић.

Навео је и да су деца безбедна и да ће се вратити за Београд након такмичења.

"Деца су безбедно, полиција је у хотелу, нема никаве тензије, настављен је турнир. Остаћемо да завршимо турнир због деце. Сутра се наставља такмичење и после такмичења се враћамо за Београд", изјавио је Стојимировић.  

image