Свет

Украјинска скупштина жели оставку саветника Зеленског

Народни посланици оцењују као скандалозну изјаву Алексеја Арестовича да је за урушавање зграде у Дњепру одговоран украјински ПВО
Украјинска скупштина жели оставку саветника Зеленскогwww.globallookpress.com © Ukrainian Presidential Press Off

Посланик украјинског парламента Алексеј Гончаренко рекао је да Врховна рада Украјине прикупља потписе за оставку Алексеја Арестовича саветника шефа кабинета украјинског председника, након његових речи да је у улазу зграде у Дњепру експлодирала ракета коју су оборили украјински ПВО системи. 

"Време је да Арестович поднесе оставку! Ми, заједно са народним посланицима, прикупљамо потписе за смену скандалозног саветника украјинског председника", написао је он.

Саветник Зеленског је критиковао и тортуру коју Службе безбедности Украјине (СБУ) спроводе против Украјинске православне цркве (УПЦ), рекавши да то никако неће корисити кијевском режиму.

"Да ли сте видели наслове у 'Фокс њузу' када је СБУ ушла у Кијевско-печерске и друге лавре: 'Зеленски је објавио рат хришћанству?' Да ли такви наслови иду у корист Украјини? С обзиром на сложене процесе који се тамо одвијају, треба да придобијемо на своју страну оне који су против нас", рекао је Арестович у интервјуу за Јутјуб канал "Постоје гласине".

Како је Арестович навео, УПЦ посећује око шест милиона Украјинаца, који се за ово не могу означити као "руски агенти" и додао да ова "политичка технологија" штети земљи.

Раније су украјински медији јавили да се у Дњепру срушио улаз стамбене зграде и како је навео Арестович разлог је ракета коју су оборили системи ПВО те земље.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући покушаје Кијева да пребаци одговорност за уништавање зграде у Дњепру на Русију, нагласио да руске трупе не ударају на стамбене зграде и друштвену инфраструктуру у Украјини.

image