Свет

Арестович признао да је планирао убиство Герасимова: Открићу вам страшну тајну

Украјинска војска је бомбардовала и потпуно разнела штаб у коме се налазио руски генерал али је он успео да оде пре тога, признао је Алексеј Арестович
Арестович признао да је планирао убиство Герасимова: Открићу вам страшну тајнуwww.globallookpress.com © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Саветник канцеларије Владимира Зеленског Алексеј Арестович је потврдио да су укrајинске власти покушале да убију заменика руског министра одбране Валерија Герасимова.

"Открићу вам страшну тајну. Герасимов је био у Изјуму и ми смо кренули у напад. То је било у другој половини априла или почетком маја. Бомбардовали смо и потпуно разнели штаб у коме је био, али је Герасимов успео да оде пре тога", рекао је Арестович у разговору са Марком Фејгином, објављеном на његовом Јутјуб каналу.

"Њујорк тајмс" је раније писао да су амерички званичници покушали да спрече украјинске власти да организују атентат на Герасимова, страхујући од сукоба са Русијом. Како наводи издање, америчка страна је, знајући за генералову планирану посету фронта, затајила Кијеву ову информацију, плашећи се да не буде увучена у сукоб.

Русија никада није званично потврдила Герасимову посету фронта у априлу и није помињала ниједан украјински напад на министра или начелника Генералштаба у то време.

Још почетком маја, "Њујорк тајмс" је објавио извештај о наводном украјинском нападу на Герасимова. У извештају се цитира анонимни украјински званичник који је тврдио да је приликом напада промашен циљ, али да је однео животе око 200 војника, укључујући најмање једног генерала.

Москва никада није потврдила ниједну од ових тврдњи.

image