Додик Бећировићу: Нема ништа од НАТО пута БиХ док се РС пита

Бошњачки члан Председништва бира да се придружи антируској хистерији у тренутку док САД признају да су у БиХ убациле 80 милиона за сузбијање тзв. руског утицаја, рекао је председник Републике Српске
Додик Бећировићу: Нема ништа од НАТО пута БиХ док се РС пита© (AP Photo/Armin Durgut)

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Денис Бећировић нема мандат да говори у име, како сам каже, већинске БиХ, јер је он само бошњачки члан Председништва или једне трећине политичке воље у БиХ, а 49 одсто БиХ се залаже за неутралан приступ према ситуацији у Украјини.

"Уместо да се избори за властити политички израз, и Бећировић бира да се придружи антируској хистерији у тренутку док САД признају да су у БиХ убациле 80 милиона за сузбијање тзв. руског утицаја. Питам се како се зове то што раде САД и зашто бошњачка политичка елита упорно жмури на свакодневно америчко мешање у унутрашње ствари БиХ, али и питања која се тичу њене спољне политике", рекао је Додик.

На питање Срне да прокоментарише изјаву Бећировића да се, како је рекао, већинска и демократска БиХ ограђује од Додикове деструктивне политике и да додела одликовања руском председнику Владимиру Путину није огледало БиХ, председник Српске је поручио да је Република Српска, а не БиХ, доделила орден председнику Руске Федерације и да не зна што би се ико, па и Бећировић ограђивао од тога.

"Ми нисмо ни рекли да је то орден у име БиХ, и што је најважније отворено смо урадили шта смо сматрали да треба. Орден руском председнику нема никакве везе са сукобом у Украјини, већ има искључиво везе са принципијелном руском политиком према Дејтонском споразуму", нагласио је Додик и напоменуо да Република Српска не тргује тајно са Русима, нити склапа тајне трговинске уговоре.

Што се тиче Бећировићеве приче о НАТО и чланству БиХ у том савезу, Додик је рекао да и Бећировић зна да од тога нема ништа све док се пита Република Српска, а пита се и питаће се.

Бошњачки члан Председништва Денис Бећировић борави у Бриселу, а из кабинета српског члана и председавајућег Председништва БиХ Жељке Цвијановић, јуче је саопштено да он у ту посету не одлази у име Председништва.