Србија и Балкан

Шта Аљбин Курти гради у српским селима Дрен и Лешак на северу Косова?

Влада у Приштини донела одлуку о експропријацији земље у два српска села код Лепосавића, за сада се не зна колико ће парцела бити одузето, мештани стрепе
Шта Аљбин Курти гради у српским селима Дрен и Лешак на северу Косова?© Зоран Шапоњић

Влада тзв. Косова донела је јуче одлуку о "проглашењу инфраструктурних пројеката од јавног интереса у селима Дрен и Лешак у општини Лепосавић" на северу Косова и Метохије и покренула поступак експропријације парцела у овим селима.

У одлуци Владе нема назнаке шта ће бити намена експроприсане земље, сем навода да се ради о "непокретној имовини која је неопходна за реализацију инфраструктурних пројеката од јавног интереса".

Наведено је следеће: "Одељење за експропријацију (Министарство животне средине и просторног планирања и инфраструктуре) и Министарство финасија, рада и трансфера дужни су да спроведу ову одлуку!"

Влада Аљбина Куртија наставља процес експропријације земље у селима на северу Косова и Метохије. У случајевима који су до сада спроведени или су у процесу у општинама Лепосавић и Зубин Поток, парцеле су претежно коришћене за изградњу база специјалне полиције на Северу, а шта је намена земље која ће бити одузета у селима Дрен и Лешак код Лепосавића за сада се не зна поуздано.

Председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић данас је за "Kосово онлајн" изјавио да влада Аљбина Kуртија "наставља са једностраним потезима и незаконитом експропријацијом земљишта на северу Kосова, без сагласности становништва и локалних власти."

Тодић истиче да једнострани потези владе у Приштини на северу настављају да продубљују кризу.

"Влада Аљбина Kуртија наставља са једностраним потезима, које на простору четири општине на северу изазивају нове кризе и неизвесност. Доносе одлуке не питајући локално становништво, не консултујући се с представницима локалних власти. Народ је након јучерашње одлуке забринут, додатно узнемирен, јер добро знамо и свесни смо чињенице до чега је прошле године довела експропријација земљишта за изградњу инфраструктурних пројеката. Сви добро знамо да су на територији наше општине и општине Зубин Поток саграђене нелегалне полицијско-војне базе. Ова одлука је заиста неразумна, долази након не тако давних тензија које смо имали овде на простору општина Лепосавић, Северна Митровица, Звечан и Зубин Поток. Влада у Приштини не поштује своје законске одредбе, јер за ову одлуку је морала да консултује локолно становништво, да се покрене јавна расправа. Нажалост, као и прошле године, и овог пута смо сазнали у медијима, да је влада на јучерашњој седници усвојила ову одлуку, што је свакако довело до узнемирења нашег становништва, а тиче се катастарских општина Дрен и Лешак", рекао је Тодић додајући да је и даље нејасно о ком делу земљишта је реч.

"Ми у овом тренутку немамо више сазнања о којим катастарским непокретностима и парцелама се ради, атари у ове две катастарске општине су заиста велики. Неразуман, једностран потез Владе из Приштине. Ми који живимо овде сигурно нећемо мирно гледати на мешање унутрашњи живот нашег становништва које живи, конкретно причам о општини Лепосавић", истакао је Тодић за "Kосово онлајн".

Већ виђено у општини Кошутово

Село Дрен, као село Лешак налазе се на путу који од Лепосавића води ка административном прелазу Јариње. Саговорници РТ Балкан из ова два села истичу да су кататарске општине, односно катастарске зоне та два села јако простране, па се за сада не зна поуздано у којим деловима та два села ће бити експроприсана земља.

"Исто се дешавало и кад су прогласили зону јавног интереса у катастарској општини Кошутово, односно у три албанска села у којима је укупно 15 хектара земље експроприсано за потребе полицијске базе у том крају", кажу у општини Лепосавић.

База која се налази на Јарињу, на око километар од административног прелаза ка Лешку налази се у катастаркој општини односно зони Бистрица, по имену српског села које се налази изнад Јариња. Наши саговорници истичу да је градња базе на Јарињу почела, трајала неколико месеци, а да се тек онда приступило процесу проглашења јавног интереса односно прибављања документације, што је својеврсно "правно насиље" кажу наши саговорници.

У селима око Лепосавића која су предмет најновије одлуке владе тзв. Косова, стрепе и претпостављају да би и експроприсана земља могла бити искоришћена за неку врсту полицијске базе или станице на том подручју, јер, неку другу намену за сада не виде.

Четири базе на северу Косова

Иначе, полицијске базе специјалних јединица полиције Косова постављене су за сада на четири локације на северу. Две у општини Лепосавић и две у општини Зубин Поток.

"Не би ме зачудило да и земља која је сада у фази експропријације у Лепосавићу буде искоришћена за полицијску или војну намену. Они примењују тактику леопардове коже, односно, постављају на северу КиМ више мањих база које су близу, и које могу да подржавају једна другу", каже један од наших саговорника.

На подручју општине Лепосавић у овом тренутку су две базе косовске специјалне полиције. Једна је већ поменута база код административног прелаза на Јарињу у којој је у току децембра после хапшења био заточен бивши српски полицајац Дејан Пантић. Друга база је у Шаљској Бистрици, у једном од три албанска села на подручју ове општине. Управо из ове базе крајем децембра прошле године, у време барикада на северу Косова и Метохије, постављен је контролни пункт код Бистричког моста на путу Лепосавић – Косовска Митровица. Тада су новим асфалтним путем специјалици из Шаљске Бистрице сишли до магистрале у долини Ибра, поставили бетонске препреке на путу и оформили контролни пункт. После уклањања барикада, бетонске препреке са магистрале су уклоњене али су специјалци са више оклопних возила и даље стационирани поред пута и повремено контролишу саобраћај.

И у општини Зубин Поток су две базе. Једна је близу административног прелаза Брњак, друга је у селу Јасеновик. Косовски специјалци из базе у Јасеновику су средином децембра оклопним возилима разбили две капије на брани језера Газиводе и успоставили везу од базе Јасеновик преко бране хидроцентрале Газиводе до магистралног пута Косовска Митровица – Зубин Поток – Брњак.

Средином септембра прошле године, када је изградња базе у Јасеновику била увелико у току, влада тзв. Косова донела је одлуку којом је, као и сада у селима Дрен и Лешак, место на којем је база крај Зубиног Потока проглашено "подручјем од посебног јавног интереса". Срби, власници земље у Јасеновику покренули су поступак пред судовима за заштиту своје имовине и тај поступак је у току.

Мештани Лешка и Дрена у којима је огромна већина катастарских парцела у приватном власништву Срба сада са пажњом ишчекују објављиваље бројева катастарских парцела које ће бити експроприсане као и шта Влада у Приштини планира да гради на њиховој земљи и крај њихових кућа?

image