Србија и Балкан

Вучевић: Примећене активности полиције "Косова" у четири општине на северу

Стално позивамо Кфор и Еулекс да преузму оно што је у њиховом мандату, а то је да гарантују безбедност за све грађане на КиМ, посебно за заједнице које су мањинске, каже српски министар одбране
Вучевић: Примећене активности полиције "Косова" у четири општине на северу© Танјуг/Министарство одбране/Андрија Гавриловић

Министар одбране у Влади Србије Милош Вучевић изјавио је данас да је неспорно највећи безбедносни ризик ситуација на северу Косова и Метохије и указао да су примећене инфраструктурне активности полиције тзв. Косова, односно њихово даље позиционирање, што није добар знак.

"Тренутно је дошло до смиривања у смислу ескалације која је претила, али мора да се пажљиво прати све што се дешава на простору јужне покрајине, а што укључује и нове инфраструктурне радове у концепту 'косовске' полиције, односно онога што они тако зову, као и 'косовских' снага безбедност и њихове билатералне сарадња са чланицама КФОР-а", рекао је Вучевић новинарима после представљање анализе стања и способности Војске Србије.

Подвукао је да је јасно противљење Србије трансформацији "косовских" снага безбедности у "косовске" оружане снаге јер би то, каже, довело до стварања војске "Косова".

Додао је да има држава које су укључене и у тај процес.

"То представља ризик и безбедносну опасност за нашу државу и спрам тога процењујемо ситуацију, доносимо одлуке и повлачимо потезе који нису увек за широку јавност. То јесте прворазредни изазов, али надамо се да ће то питање бити враћено за преговарачки сто, а не за питање Војске Србије, односно безбедносних структура. Али, нећемо се успавати, пратићемо шта се дешава на терену и нећемо одступати од наших црвених линија", нагласио је Вучевић.

На питање да ли је тачно да Приштина користи смиривање тензија за грађење нових база, он је рекао да су примећене активности полиције тзв. Косова на простору четири општине на северу.

"Примећене су њихове инфраструктурне активности, односно њихово даље позиционирање, што није добар знак. Рекао бих да нас удаљава од процеса дијалога. Ми стално позивамо Кфор и Еулекс да преузму оно што је у њиховом мандату, а то је да гарантују безбедност за све грађане на КиМ, посебно за заједнице које су мањинске. Не мислимо да ће приштинска администрација променити свој концепт, нема ту великог опуштања за нас што се тиче безбедносних структура", рекао је он.

image