Русија

Оружје апокалипсе: Зашто руски "Посејдон" плаши Запад

Овaj интерконтинентални аутономни торпедо на нуклеарни погон, заправо је подводни дрон који има неограничен домет и који је, како кажу амерички званичници, "способан да погоди америчке приобалне градове"
Оружје апокалипсе: Зашто руски "Посејдон" плаши Западwww.globallookpress.com © Cover Images/Keystone Press Agency

Док Украјинци облећу по западним земљама скупљајући тенк по тенк не би ли се припремили за пролећну офанзиву, из Русије стижу вести да је Путинов арсенал супернаоружања коначно попуњен и првим сетом нуклеарних суперторпеда "Посејдон", који многи називају "оружјем апокалипсе".

"Кањон" како су га крстили на Западу, многи сматрају можда највећим руским адутом који потпуно "мења игру" и даје нову димензију нуклеарном одвраћању- као четврта његова снага, уз пројектиле, бомбе и торпеда.

Овај интерконтинентални аутономни торпедо на нуклеарни погон, заправо је подводни дрон који има неограничен домет, и једно је од шест руских стратешких оружја која је Владимир Путин представио током говора 2018. године наводећи да "данас у свету не постоји оружје које може да му се супротстави".

Остало руско супернаоружање чине и интерконтинентална балистичка ракера "сармат", хиперсонично клизно возило "авангард", крстарећа ракета "буревестник", "руски бодеж", или хиперсонична ракета са ваздушним лансирањем "кинжал", и хиперсонична ракета "циркон".

Легенда о "Посејдону"

Када су Руси 1950-их година почели да развијају прво термонуклеарно пуњење, постало је јасно да тако масивна структура тешка неколико тона оставља јако мало могућности за испоруку експлозива до мете.

Могле су их преносити бомбе у тешким бомбардерима и ракете "Р7", а баш у то време појавила се нова опција- пројекат морског торпеда великог калибра.

Морнарица је, међутим, тада ту идеју одбила, будући да је по тој замисли домет торпеда био само 24 километара.

Тек крајем двадесетог века, развој нуклеарне енергије, компјутерских система управљања и науке о материјалима дао је нову шансу руском морском чудовишту.

"Рад на ономе што се данас зове 'Посејдон' започео је касних 1980-их у Државном ракетном центру 'Макејев' и Пројектном бироу за подводну бродоградњу Рубин. Деведесетих година прошлог века створене су компактне нуклеарне електране, које су омогућиле стварање подводних возила неограниченог домета", пише "Известија".

Медиј додаје да је средином 2000-их почело је стварање првих експерименталних прототипова, као и тестирање појединих делова торпеда, а да је прво успешно лансирање експерименталног прототипа са подморнице "Б-90 Саров" одржано у октобру 2008.

"Кањон" звани још и "статус-6", садашње име "Посејдон" добио је тек након што је председник Владимир Путин 1. марта 2018. први пут најавио стварање подводног возила за уништавање обалских циљева.

"Оружје терора"

Ово оружје сматра се и васкрсењем "супер торпеда академика Андреја Сахарова", а оно што највише плаши Запад јестенеограничени домет "Посејдона" због кога ће ова торпеда без проблема моћи да погоде приобалне циљеве и у Атлантском, Индијском и Тихом океану.

Или, што би неименовани високи амерички званичници рекли за Си-Ен-Ен- "способни су да погоде америчке приобалне градове".

Спекулише се да ће "Посејдони" највероватније бити део Пацифичке флоте и тако претити америчким поморским базама на западној обали, али и кључним градовима САД попут Лос Анђелеса.

Некадаши помоћник америчког државног секретара за међународну безбедност Кристофер Форд, крајем 2020.године устврдио је да су "Посејдони" дизајнирани да "радиоактивним цунамијем запљусну америчке приморске градове" и тако их учине "ненастањивим".

"То је оружје терора", упозорио је Форд.

Указујући на то колико је силан "Посејдон", популарни руски водитељ Дмитриј Кисељов прокоментарисао је да би Москва могла нуклеарним цунамијем да избрише Британију са мапе у знак одмазде за подршку Украјини.

Удар нуклеарног подводног дрона могао би, утврдио је он, да потопи Велику Британију под плимним таласом радиоактивне морске воде високим 500 метара.

Неуништиви "Посејдон"

Главни задатак овог оружја, како "Известија" пише, јесте "гарантовани узвратни удар испод воде у случају нуклеарног ракетног напада".

А, уз то, будући да нема препрека да се овај борбени систем опреми средствима за навођење на покретне морске циљеве, "Посејдони" се могу користити и против ескадрила бродова. А с обзиром на то да су оперативни на дубинама до 1.000 метара, могу да изводе и истраживачке задатке.

И, као што је и Путин рекао, "Посејдон" је неуништив. А највише због тога што је, барем према речима главног уредника часописа Национална одбрана Игора Корточенка, немогуће пресрести га.

"Ово је аутономно подводно возило дизајнирано да нуклеарним експлозивом удари обалу потенцијалног непријатеља", навео је он, тврдећи да је дубина његовог лансирања искључује могућност пресретања.

У случају "Посејдона" бескорисни су и амерички сателити са инфрацрвеним сензорима за праћење лансирања руских ракета. Јер, како пише италијанска "Република", овај суперторпедо је дизајниран да емитује врло мало топлоте и да се тихо креће брзинама већим од 100 километара по часу.

Торпедо "Посејдон", опремљен нуклеарном бојевом главом, способан је, како тврди и овај лист, да изазове радиоактивни цунами, а ефекат његовог лансирања пореди се са лансирањем интерконтиненталне балистичке ракете.

"То је џиновски торпедо које може да погоди обалске градове са разорним резултатима. У поређењу са интерконтиненталном балистичком ракетом, веома је споро, али вероватно незаустављиво", наводи "Навал њуз".

Неухватљив и недостижан

Очекује се да ће брзина оружја бити око 70 чворова, што је брже од постојећих торпеда, иако, према неким извештајима, можда чак буде достизало и 108 чворова, а то га већ чини неухватљивим.

Радна дубина од око 1.000 метара чини га и недостижним.

Колико је тежак термонуклеарни терет "оружја апокалипсе", како су га описали на Западу, засад је још неизвесно, јер процене се крећу од два до 100 мегатона.

Наиме, на основу поверљивог руског слајда који је  2015. године, случајно емитован у видео клипу на  државној телевизијској станици у тој земљи, "Посејдон" може да буде опремљен термонуклеарном бојевом главом од 100 мегатона. Међутим, новији руски извештаји наводе бојеву главу од две мегатона.

Зарад поређења, америчка нуклеарна бомба "Дебељко" бачена на Нагасаки на крају Другог светског рата носила је свега 21 килотона нуклеарног терета.

Подморница "Белгород"

Ови пројектили, како је навео ТАСС, биће распоређени на нуклеарној подморници "Белгород" која је са радара НАТО-а у нестала у октобру 2022. године и на Западу тада направила панику будући да се веровало да је разлог њеног нестанка управо тестирање нуклеарних торпеда.

Реч је о вишенаменској подморници која је у Северодвинску поринута 2019. године, а флоти се прикључила почетком јула прошле године.

То је највеће такво пловило направљено у последњих 30 година и данас најдужа подморница у океану саграђена од трупа подморнице "Оскар 2".

Са више од 185 метара, она је дужа чак и од подморница америчке морнарице класе "Охајо", дугих 173 метра, и на њој ће се, према извештајима, налазити шест лансера за "Посејдоне".

image