Русија

Руска морнарица добила два брода и две нуклеарне подморнице (ВИДЕО)

Путин је рекао да нове подморнице и бродови имају модерне навигационе, комуникационе и хидроакустичке системе, као и високопрецизно оружје
Руска морнарица добила два брода и две нуклеарне подморнице (ВИДЕО)© Tanjug/ Mikhail Klimentyev (POOL)

Председник Русије Владимир Путин је путем видео конференције учествовао у церемонији подизања поморске заставе на бродовима који од данас улазе у састав Ратне морнарице Русије и поринућу нуклеарне подморнице "Император Александар III" у Северодвинску.

Руска морнарица је у свој састав укључила нуклеарну подморницу "Генералисимус Суворов", мали ракетни брод "Град" и морског миноловца "Анатолија Шлемова". Истовремено, у Северодвинску је поринута нуклеарна подморница "Император Александар III".

"Убрзаћемо темпо и обим изградње различитих бродова, опремићемо их најсавременијим наоружањем, спровешћемо оперативну и борбену обуку морнара користећи стечено искуство, поготово оно стечено током специјалне војне операције. Укратко, учинићемо све што је потребно да поуздано осигурамо безбедност Русије, штитећи своје националне интересе", рекао је Путин.

Како је истакао, нове подморнице по многим карактеристикама немају пандане у свету. Он је истакао допринос предузећа Уједињене бродоградитељске корпорације, конструкторског бироа Рубин и фабрике Севмаш у изградњи нуклеарне подморничке флоте.

"Најновији нуклеарни носачи ракета, који се тамо пројектују и граде, по много чему немају пандане у свету", рекао је шеф руске државе.

Председник је напоменуо да ће у оквиру актуелног државног програма наоружања бити изграђене још четири подморнице типа "Генералисимус Суворов". Ова подморница је наоружана балистичким ракетама "булава", које значајно повећавају могућност руских нуклеарних поморских снага.

Нове подморнице и бродови имају модерне навигационе, комуникационе и хидроакустичке системе, као и високопрецизно оружје.

Мали ракетни брод "Град" је такође пројекат нове генерације. Бродови ове класе показали су високу ефикасност у решавању борбених задатака у Сирији, а добро су се доказали у току специјалне војне операције.

"На крају, желим још једном да се захвалим свима који су развијали и градили нове бродове и пожелим срећу њиховим посадама. Сигуран сам да ће морнари часно испунити своју дужност, остати верни Андрејевој застави и да ће несебично служити Отаџбини и нашем народу", рекао је Путин и пожелео морнарици успех.

 

image