Русија

Патријарх Кирил: Свака жеља за уништењем Русије значиће крај света

Дај Боже да не дође до великог обрачуна, да Господ све помири, умири и помогне да сви заједно раде на томе да свет буде бољи, пожелео је поглавар Руске православне цркве
Патријарх Кирил: Свака жеља за уништењем Русије значиће крај светаwww.globallookpress.com © Russian Government/via Globallookpress.com

Патријарх московски и целе Русије Кирил рекао је да пораз Русије у садашњим условима може довести до погубних последица по цело човечанство и да је жеља да се Русија победи последњих месеци попримила веома опасан облик.

"Неки безумници су имали идеју да велика руска сила, која поседује моћно оружје и која је насељена веома снажним људима који су из генерације у генерацију увек били мотивисани да победе, који се никада нису предали ниједном непријатељу, који су увек излазили као победници, у садашњим условима може се или победити или, како се данас каже, преобликовати", рекао је Кирил данас после литургије у Богојављенској саборној цркви у Москви поводом Богојављања.

Он је додао да се "Русима покушавају наметнути одређене вредности које се не могу ни назвати вредностима, како би били као сви и послушали оне који имају снагу да контролишу већи део света".

"Данас постоје велике претње свету, нашој земљи и целом људском роду. Жеља за поразом Русије данас је попримила веома опасне облике. Молимо се Господу да просветли безумнике и да им помогне да схвате да ће свака жеља за уништењем Русије значити крај света", поручио је поглавар Руске православне цркве.

Патријарх сматра да је важно молити се да "људски род стекне неку нову свест о својој међузависности и крхкости света у коме сви живимо, потреби да будемо заједно и радимо за заједничке вредности и циљеве, који би имали за циљ првенствено на очувању живота и вере у Бога".

"Верујемо да Господ неће напустити руску земљу, да неће оставити нашу власт, нашег православног председника, нашу војску. Да ће Русија имати снаге, ако буде потребно, да одбрани своју земљу и свој народ. И дај Боже да не дође до таквог обрачуна, да Господ све помири, умири и помогне да сви заједно раде на томе да свет буде бољи", пожелео је патријарх Кирил.

Православни широм света данас славе један од главних хришћанских празника – Крштење Господње. Традиционално, у ноћи 19. јануара почиње Богојављенско купање.

Верује се да на Богојављење сва вода постаје света и да улазак у воду доноси добро здравље и спира грехе. Kрст, који би требало да буде направљен од залеђене прошлогодишње Богојављенске водице, оном ко први доплива до њега, доноси срећу током целе године.

У православним храмовима се на овај дан освештава и богојављенска водица коју верници носе својим кућама како би се укућани умили њоме и тиме обезбедили здравље, јер се верује да има лековита својства. 

image