Русија

Патријарх Кирил: Прети нам велики рат

Данас се молимо за мир, да не буде рата, да поново победи здрав разум и да људи различитих политичких погледа и уверења могу да нађу заједничку основу за миран и праведан живот, поручио је патријарх Московски и целе Русије Кирил
Патријарх Кирил: Прети нам велики ратwww.globallookpress.com © Russian Government

Патријарх Московски и целе Русије Кирил рекао је да су односи међу државама у последњих десет година назадовали и да у атмосфери међусобног неповерења, прети рат великих размера, преносе "РИА Новости".

"Много тога се променило у последњих десет година. Данас се налазимо у најтежој атмосфери међусобног неповерења међу државама, ова тензија расте тако да већ прети опасност од рата великих размера. Ако су се односи толико погоршали, онда је ово назадовање", рекао је патријарх Кирил.

Он је напоменуо да човечанство никада није поседовало "тако страшна средства за уништавање која су сада нагомилана у арсеналу".

"Ако овај арсенал оружја не одговара моралном стању људске расе, зар се не повећава опасност од употребе тог оружја? Све то указује да научни развој људске цивилизације не може да обезбеди ни срећу ни безбедност људи", нагласио је он.

Према његовим речима, ниједна филозофија коју је измислио човек не може да обезбеди људску срећу.

"Постоји оно што имамо и што долази од Бога. Неограничено у својим могућностима, а то је његова реч, закон, који једини може да спасе човека и читав људски род. Али ако људи престану да живе по овом закону, онда ће доћи смрт, јер такво друштво и таква особа нису одрживи".

Патријарх је додао да "такође нема општег духовног и моралног напретка у размерама човечанства као и да се такав напредак остварује само у оквиру индивидуалне људске личности". 

"Ако човек повезује Закон Божији са својим животом, у стању је у складу са њим да промени свој живот. Ако таквих људи има много, онда је права безбедност човека, друштва, држава и целе планете обезбеђена", истакао је патријарх Кирил.

"Данас се молимо за мир, да Господ спречи сваки деструктиван развој међународних односа који су дошли до најопасније тачке. Молимо се да рата не буде, да поново победи здрав разум и да људи различитих политичких погледа и уверења могу да нађу заједничку основу за миран и праведан живот, а ову молитву морамо пропратити жељом да живимо по заповестима Божијим",.

Према његовим речима, "ако верници не живе по заповестима, шта се може тражити од тог нерелигиозног света, у чијим рукама се налази страшно оружје?"

"Свако од нас својом вером, побожношћу, љубављу спасава свет, а то су вредности које не нестају, већ се јачају када се и други причешћују тим вредностима", закључио је патријарх.

image