Ватикан истражује наводне секс-журке у одајама свештеника у катедрали у Њукаслу

Римокатоличка црква испитује тврдње да је ђакон катедрале у Њукаслу који је извршио самоубиство, отац Мајк Мекој, за време локдауна позивао вернике на оргије у својој соби
Ватикан истражује наводне секс-журке у одајама свештеника у катедрали у ЊукаслуGetty © Oli Scarff / Staff

Ватикан истражује информације о "секс-журки" у британској катедрали у Њукаслу која се наводно догодила током локдауна за време пандемије ковида 19, пренео је "Гардијан".

У склопу истраге о околностима под којима је Роберт Бирн поднео оставку на место бискупа Хексама и Њукасла, Римокатоличка црква испитује тврдње да је један од његових свештеника позвао вернике на приватну журку у своје одаје.

Више људи се, како пише "Гардијан", наводно жалило да их је отац Мајкл Мекој, ђакон катедрале у Њукаслу, звао на окупљања када она нису била дозвољена због локдауна.

Неименовани извор је рекао за "Сандеј тајмс" да су поднете бројне жалбе у оквиру информација о секс-журки која се одиграла у свештениковим одајама у склопу катедрале.

Мекој (57) се убио 2021. године, четири дана након што је сазнао да је предмет истраге полиције Нортамбрије која ради на заштити деце и одраслих од сексуалног злостављања.

Иако нема наговештаја да је Бирн присуствовао секс-забави, он је поднео оставку на место бискупа у децембру, рекавши да су верници "постали претерани терет".

У писму свештенству, он је рекао да га је његова "разборитост навела да схвати да се сада осећа неспособним да настави да служи епархији на начин који би желео".