Магазин

НЛО, фотомонтажа или нешто друго - како је настао занимљив облак на небу изнад Турске

Облак интригантног облика, који подсећа на ружу, који се оформио изнад града Бурса у Турској постао је вирална тема - многи се питају да ли је то заправио био НЛО, али постоји научно објашњење.
НЛО, фотомонтажа или нешто друго - како је настао занимљив облак на небу изнад Турске© Youtube Screenshot/Guardian News

Фасцинантни облак је многе задивио својим обликом, а топло осветљење заласка сунца је учинио призор још лепшим. Становници Турске су снимали облак, све док није нестао након неких сат времена. Снимци, теорије завере и дивљење, кружи по друштвеним мрежама од како је прва фотографији облака објављена у четвртак, 19. јануара. Многи шаљиво упоређују облак са ванземаљцима или призорима из серије ''Стрејнџер тингс (Stranger Things)''.

Ипак, иако се често не види голим оком, овај феномен није толико ретка појава у ваздуху.

''Формирано 'око' које се види, су микроскопске капљице воде у облаку, које су настале као последица дејства кретања наелектрисаних честица по вертикали, дуж линија магнетног поља. Улавном, ове капљице могу прерасти у кишну кап коју видимо на земљи, али у овом случају оне стоје на висини,'' изјавио је метеоролог Недељко Тодоровић за РТ Балкан.

''Сва вртложна и кружна кретања на Земљи су проузрокована електромагнетном силом. Тропски циклони и торнада имају исти принцип као и овај облак, само што је он другачијих димензија и лепо је изолован. На Земљи не постоји праволинијско кретање, већ наше очи виде само део кружне циркулације која делује праволинијски.

На исти начин функционишу летњи вртлози који подигну прашину са тла, док ваздух око вртлога остаје 'нетакнут'. Овакво кретање наелектрисаних честица, које стално долазе са сунца, дешавају се свуда у атмосфери Земље, на другим планетама, у космосу...'' и додаје да сматра да није пресудно што се облак налази изнад планине.

Иако теорије завере свакако занимљивије звуче, овај лентикуларни облак, или Чудо природе, ипак је последица фантастичних природних процеса.

image