Србија и Балкан

Вучић: Земан једини показао храброст у Европи; Земан: Желео сам повлачење признања тзв. Косова

Председник Чешке Милош Земан налази се у посети Србији, након што је у Прагу изјавио: "Волим Србију и српски народ, не волим Косово"
Вучић: Земан једини показао храброст у Европи; Земан: Желео сам повлачење признања тзв. Косова© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је председник Чешке Милош Земан показао храброст какву нико у Европи није, иако од тога није имао ништа "осим главобоље и напада у чешким и европским медијима", подсећајући на његово извињење Србији због бомбардовања 1999. године.

"Показао је како велики и храбри људи могу да праве историју. Српски народ и грађани Србије никада неће заборавити то што је рекао председник Земан. Бескрајно хвала њему и чешком народу који га је толико пута бирао", рекао је Вучић.

Коментаришући тада, у мају 2021, извињење председника Чешке за НАТО бомбардовање СР Југославије 1999. године, за које је дао сагласност као тадашњи премијер Чешке, председник Вучић је рекао да је то што се десило у Прагу "ући у уџбенике историје".

Подсетимо, ово је трећа посета Земана нашој земљи, а овом посетом Београду завршиће свој други и последњи петогодишњи мандат председника Чешке, током којег је остао упамћен по извињењу Србији и српском народу због НАТО бомбардовања 1999. године, а и реченице "Волим Србију и српски народ, не волим Косово".

Након разговора са Земаном, Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре казао да је скоро три пута увећана трговинска размена између Србије и Чешке, а да је у 2022. години износила милијарду и 700 милиона евра.

Вучић је казао да је атмосфера у свету таква да нико не сме да каже да је за мир, подсећајући да је на почетку сукоба у Украјини на утакмицама истицана парола о миру, а ли је врло брзо замењена украјинском заставом.

Додао је да је са Земаном разговарао о Украјини и да су сагласни по том питању, тако што осуђују "инвазију на Украјину".

"Србија је једина која није уводила санкције Руској Федерацији, то је очигледно наш јединствен став у Европи али га је врло лако објаснити када видите са каквим проблемом територијалног интегритета се ми суочавамо, ми смо имали искуства са санкцијама 1990-их", навео је Вучић.

Вучић је казао да Србија подржава територијални интегритет Украјине и поновио да су за Србију Донбас и Крим део Украјине, па је упитао зашто други не поштују међународни поредак и Резолуцију 1244.

"Ми нисмо чланица ЕУ, али ни НАТО. Једино што тражимо је да будемо своји на своме. Говорили су како се само чека када ће Србија да нападне некога, као што је Русија Украјину. Неко мора да оправда оно што се догађало 1999. године. Како имате поштовање свих резолуција УН, само ову која се тиче Косова не поштујете. Па шта онда очекујете од Срба", упитао је Вучић.

Он је затражио да Србија има могућност на свој став, те да се други "ставе у наше ципеле", додајући да се свакога дана налазимо "између чекића и наковња".

Казао је да Земану жели не само добро здравље, већ и да дуго буде у јавном животу Европе јер такви људи недостају, они који су спремни за рационалан приступ.

"Људи попут Милоша Земана су од огромног значаја и за Европу и за свет", рекао је он и додао: "Што се савета тиче, председник Земан је рекао важну ствар када се земља суочава са тешким притисцима како би Србија требало да се понаша, али ћу савет сачувати за себе".

"Намерно сам то рекао у Прагу, а не у Београду"

Земан је казао да је поносан што је добио највише одликовање Србије.

"Пре две године, у време посете председника Прагу, замолио сам да ми се опрости, што сам у животу урадио само једанпут. Рекао сам то намерно у Прагу, јер да сам изговорио у Београду могло би да делује на неки начин ни чешки политичари, ни чешки медији оно што са рекао нису нападали", рекао је он.

Додао је да је настојао да Чешка опозове признање независности "Косова", те да је чешки парламент својевремено својим саопштењем послало поруку Влади Чешке да не призна "Косово", али су превагнуле политиче снаге које су признале независност српској јужној покрајини.

"Ни ја ни мој претходник нисмо дали сагласност да се постави чешки амбасадор у Приштини", рекао је Земан.

Како су двојица званичника потврдила, договорено је да једна улица у Београду по смрти Земана добије његово име.

"Верујем да ће, за разлику од улице, Чешки дом остати споменик чешко-српске сарадње. Чврсто сам убеђен када отворимо дом, да ћемо направити нешто што је значајно. Још једном да се захвалим српском народу на пријатељству", рекао је Земан.

Одлазећи чешки председник рекао је да разуме став Србије по питању санкција Русији и да разуме Вучићеву неутралност по питању сукоба у Украјини.

"На крају крајева и Аустрија је неутрална земља. Управо тај положај неутралности Србије, која не подржава санкције против Русије, може да буде предност за евентуалну улогу медијатора, јер посредник не сме јасно да стоји на једној или другој страни, иначе не би могао да буде посредник", казао је Земан.

image