Србија и Балкан

Тзв. Косово "спремно" за Европу: На реду су истополни бракови

Аљбин Курти је обећао да ће "Косово", после Црне Горе, постати друга земља на Балкану која грађанима омогућава право на заједницу истог пола, уз образложење да је то, за разлику од ЗСО, у складу са тзв. косовским Уставом
Тзв. Косово "спремно" за Европу: На реду су истополни бракови© Ted Soqui/Corbis via Getty Images

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је у Берлину да ће тзв. Косово испунити све услове да постане чланица Савета Европе и да ће легализовати истополне заједнице и радити на томе да изађе у сусрет правима и потребама мањинских етничких заједница, укључујући и српску мањину.

Курти је у говору истакао да "Косово" у наредних десет година жели да постане чланица НАТО-а, преноси "Спутњик".

"Желимо да се што пре придружимо Европској Унији. Али први корак који можемо да предузмемо ове године је да се придружимо првом клубу европских демократија, створеном пре тачно 75 година у Лондону, Савету Европе. Прошле недеље у Стразбуру, у Парламентарној скупштини Савета Европе, одржано је гласање о захтеву Косова за чланство у Савету Европе. Немачки посланици Бундестага су ту одиграли велику улогу", рекао је Курти.

Он је на догађају који је организовала Социјалдемократска партија Немачке најавио решење у вези са Грађанским закоником о истополним заједницама, наводећи да ће "он сам обезбедити гласове" за усвајање овог нацрта закона, преноси приштински портал "Репортери".

Додао је да "Косово" најпре мора испунити два услова, између осталог – да омогући својим грађанима да склапају истополне заједнице.

"Ми, влада Косова, имамо обавезу према Савету Европе да истакнемо да негујемо и поштујемо заједничке вредности људских права на којима је изграђена. Дозволите ми да вам дам један пример. Косово ће имати за циљ да ускоро постане друга држава на Западном Балкану, после нашег суседа Црне Горе, која својим грађанима нуди право на истополне грађанске заједнице. Напорно ћемо радити на томе да ово прођемо у блиској будућности. За то ћу лично изградити парламентарну већину – и апеловаћу на широку подршку о томе и од опозиционих партија. Одлука о седници владе о овом питању је већ донета", навео је Курти.

Како је додао, то ради "зато што је то исправно и зато што зна да је Европски суд за људска права донео пресуде којима се то захтева".

"Знамо да постоје земље у Савету Европе које су дуго игнорисале суд по том питању. Косово ће бити другачије. Тиме желимо да инспиришемо друге. Такође ћемо приоритетно решити отворена питања са којима се суочавају наше мањине, њихова права и њихове потребе, укључујући и мањину косовских Срба. И на овоме радимо са немачким посланицима Бундестага како бисмо зацртали нове и велике иницијативе. Моји састанци овде у Берлину о овоме су били веома охрабрујући", рекао је приштински премијер.

Нацрту Грађанског законика 16. марта 2022. године противио се велики део посланика, због члана закона за који се сматра да води ка истополним браковима. Нацрт Грађанског законика у то време није прошао прво читање у Скупштини "Косова". 

Министарка правде Албулена Хаџију је већ неколико пута поновила да ће Нацрт грађанског законика ускоро бити усвојен.

Сличан закон о животном партнерству лица истог пола постоји у Црној Гори. Он је донет на предлог Владе Душка Марковића, а скупштина га је изгласала са 42 гласа 1. јула 2020. године.

image