Русија

Украјинска православна црква куца на врата УН - хоће ли им отворити?

У овом страшном часу војне катастрофе и изузетно тешких искушења, молимо вас да обратите пажњу на грубо кршење права на слободу вероисповести, апеловала је канонска Украјинска православна црква на Уједињене нације
Украјинска православна црква куца на врата УН - хоће ли им отворити?www.globallookpress.com © Efrem Lukatsky (STF)

Поглавар канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) митрополит кијевски и целе Украјине Онуфрије позвао је УН да зауставе верско угњетавање, које спроводе кијевске власти.

"Његово Блаженство Митрополит кијевски и целе Украјине Онуфрије упутио је апел руководству Уједињених нација, тј. генералном секретару Антонију Гутерешу и његовој заменици Амини Мохамед, као и саветнику УН за спречавање геноцида, Елиси Вајрим Ндерит", наводи се на сајту УПЦ.

"У овом страшном часу војне катастрофе и изузетно тешких искушења, молимо вас да обратите пажњу на грубо кршење права на слободу вероисповести у Украјини, које се огледа у кршењу права и дискриминацији православних хришћана Украјинске православне цркве", пише поглавар УПЦ у писму генералном секретару УН Антонију Гутерешу.

У писму је наведено да је статус УПЦ независан и да има највише верника, да је од првог дана осудила "оружану агресију Русије на украјински народ" и да се заједно са милионима Украјинаца других вероисповести залагала за одбрану интегритета и суверенитета ове земље. Наглашено је да пружа велику помоћ свим жртвама рата, а многи верници УПЦ бране своју отаџбину са оружјем у рукама.

УПЦ је светску организацију обавестила о прогону саме цркве и свештенства, а руководство УН је већ обавештено о антицрквеним законима и о примени личних санкција према верским личностима УПЦ, као и о незаконитом деловању локалних самоуправа.

Поглавар УПЦ је указао и на међународне правне акте који регулишу право човека на слободу вероисповести, с обзиром да је украјинска држава од почетка независности настојала да у национално законодавство имплементира постулате о слободи вероисповести прокламоване у међународним правним актима.

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја је раније затражио састанак Седнице безбедности УН у вези с прогоном руског становништва и Украјинаца који се не слажу са режимом у Украјини, као и због прогона канонске УПЦ

"Режим Зеленског, подређен Колективном западу, претворио се у ауторитарну диктатуру, што је само по себи значајна препрека миру. Недавно се прогону неистомишљеника и опозиционих лидера у Украјини придружила жеља да се уништи једина канонска црква у Украјини, Украјинска православна црква", нагласио је тада Небензја.

Међутим, УПЦ сматра да је погрешно што је на недавном састанку Савета безбедности УН разматрано питање ситуације око Украјинске православне цркве без саме УПЦ и зато предлаже свог представника.

"С обзиром на сложеност ситуације, УПЦ је спремна да пружи свог представника и пренесе важне информације међународној заједници из прве руке", наводи се у документу.

"Надамо се да ће се наш глас чути и да ће грађани Украјине који су верни нашој цркви добити неопходну подршку и заштиту на међународном нивоу", закључио је Онуфрије у писму.

У Украјини се води кампања која има за циљ дискредитацију УПЦ за коју Кијев сматра да је подложан руском утицају. С тим у вези, врше се претреси у земљи на територији објеката УПЦ, саслушавају се представници свештенства, а свештенству се изричу санкције.

image