Економија

Британија ће у 2023. имати мањи привредни раст од санкционисане Русије

Цене прехрамбених производа у Великој Британији настављају да се повећавају, просечни Британац на храну сада троши и до 800 фунти више него пре годину дана
Британија ће у 2023. имати мањи привредни раст од санкционисане РусијеGetty © Matthew Horwood

Цене прехрамбених производа у Великој Британији настављају да расту, и поред благог успоравања укупне стопе инфлације у тој земљи.

Удружење британских малопродаваца (БРЦ) објавило је да ће цене хране, пића, одеће и сличних производа наставити да расту, чак и ако свеукупна инфлација у тој земљи буде наставила да пада, преноси "Гардијан".

"Пошто се продавци и даље суочавају са порастом цена енергената и недостатком запослених, малопродајне цене ће и даље наставити да расту и вероватно ће остати високе у наредном периоду", рекла је председница тог удружења Хелен Дикинсон.

Она је рекла да ће пад цене нафте и хране на светском тржишту помоћи у ублажавању последица инфлације.

Званична стопа инфлације у Уједињеном Краљевству, која мери годишње повећање цена не само у малопродаји, већ и у другим секторима, износила је 10 одсто у децембру, што представља благ пад у односу на максималних 11,1 одсто из октобра прошле године, наводи британски лист.

Ипак, цене хране настављају да расту пошто су произвођачи приморани да веће производне трошкове пребаце на потрошаче. У БРЦ-у посебно су нагласили повећање цене шећера, алкохолних пића, воћа и поврћа.

Стопа инфлације за прехрамбене производе достигла је 16,7 одсто у јануару, показују резултати истраживања консултантске фирме "Кантар". Реч је о највећој забележеној стопи инфлације од када та компанија води евиденцију.

Најновија повећања цена значе да на годишњем нивоу просечни Британац троши скоро 800 фунти више на храну, док је највећи раст цена забележен код млека, јаја и хране за псе.

Месечни извештај БРЦ-а показује да је забележен раст продаје безалкохолног пива и веганских производа, пошто све већи број људи прати тренд "вегаунара", односно уздржавање од конзумирања производа животињског порекла током јануара.

Продаја прехрамбених производа порасла је 5,7 одсто током четири недеље закључно са 22 јануаром, као и око 7,6 одсто у последњих 12 недеља.

"Крајем прошле године, дошло је до благог пада стопе инфлације прехрамбених производа, али је то смањење било кратког даха. Домаћинства се сад суочавају са рачунима за куповину који су и до 788 фунти већи у односу на претходне године, те су приморани да мењају своје потрошачке навике како би уштедели", рекао је аналитичар "Кантара" Фрејзер Мекевит.

Британију у 2023. чека рецесија

Међународни монетарни фонд (ММФ) објавио је да би Велика Британија могла бити једина водећа светска економија која ће током 2023. године ући у рецесију.

Уједињено Краљевство ће се тако наћи иза Немачке, али и Русије, која се налази под режимом жестоких западних санкција.

Британски премијер Риши Сунак и министар финансија Џереми Хант одбили су да смање порезе, упркос притиску из пословне заједнице. Хант је изјавио да је за почетак неопходно да инфлација почне да опада, преноси "Телеграф".

Велика Британија се налази и на удару штрајкова, који већ више од месец дана прете да паралишу њену привреду. Више од 500.000 запослених најавило је обуставу рада у среду, укључујући професоре у школама и раднике у железници.

image