Свет

На протестима у Француској скоро милион људи, у Паризу окршаји са полицијом (ВИДЕО)

Французи су протестовали због реформе пензионог система, којом се старосна граница за одлазак у пензију повећава са 62 на 64 године
На протестима у Француској скоро милион људи, у Паризу окршаји са полицијом (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Bruno Levesque

Скоро милион људи протестовало је данас широм Француске желећи да изврши притисак на владу због њених планова за пензиону реформу, укључујући подизање старосне границе за пензионисање са 62 године на 64 године.

Сви главни синдикати у земљи позвали су у заједничком саопштењу Владу Француске да повуче предлог закона о реформи пензија и упозорили да ће од 7. марта зауставити целу Француску ако њихови захтеви не буду испуњени.

Француско министарство унутрашњих послова саопштило је да је око 963.000 људи учествовало у демонстрацијама широм земље, а око 93.000 Паризу, док синдикати тврде да је у Паризу протестовало 500.000 људи, преноси Ројтерс.

Било је мобилисано више од 10.000 полицајаца широм Француске, наводи "Монд". 

Протести су забележени у Паризу, Бордоу, Лиону, Марсеју и десетинама других градова, а у Паризу је дошло и до мањих окршаја са полицијом: запаљен је аутомобил и канте за смеће, а полиција је користила сузавац и шок бомбе у покушају да растера неке од радикалнијих демонстраната.

Ово је први пут од почетка протеста да су синдикати организовали демонстрације у суботу, како би дали прилику и онима који нису могли да дођу током недеље.

Лидер француске левице Жан-Лик Меланшон учествовао је на демонстрацијама у Марсеју. 

"Ако господин Макрон рачуна да ће спласнути незадовољство, онда је он у погрешној земљи", поручио је Меланшон и рекао да осећа "веома велику одлучност" Француза који се противе пензионој реформи.

"Дубоко неправедна реформа"

Реномирани француски економиста Тома Пикети је у колумни за "Монд" оценио да је најављена реформа "дубоко неправедна и одвојена од стварности". 

Председник Француске Емануел Макрон подржава реформу и истиче да је она "од виталног значаја", а парламентарна опозиција покушава да затрпа предлог закона хиљадама амандмана и тако одложи његово усвајање.

Опструкција може да натера председника Макрона да заобиђе гласање у парламенту и прогласи закон о реформи пензија важећим путем председничког декрета.

Тај потез би свакако загорчао остатак Макроновог председничког мандата који истиче 2027. године.

Следећи велики протест против реформе пензија је заказан за 16. фебруар.

image
VV inauguration
banner