Свет

Штрајк синдиката поново паралисао Француску (ФОТО, ВИДЕО)

Истраживања јавног мњења показала су да се већина Француза противи реформама
Штрајк синдиката поново паралисао Француску (ФОТО, ВИДЕО)© Танјуг/AP Photo/Lewis Joly

У Француској се данас одржава други штрајк против најављене пензионе реформе, која предвиђа померање старосне границе за одлазак у пензију са 62 на 64 године, а обустава рада утиче на производњу струје, јавни превоз и наставу у школама.

Ројтерс јавља да ради само трећина брзих ТЖВ возова, а број локалних и регионалних возова који саобраћају је још мањи. Штрајкови су изазвали и поремећаје у раду метроа у Паризу.

У граду Рен на западу Француске група демонстраната сукобила се са полицијом.

У Паризу је полиција испалила сузавац на демонстранте, а учесници протеста полицајце су гађали флашама и каменицама. 

Производња електричне енергије је мања за 4,4 одсто, односно 2,9 гигавата, пошто и запослени у термоелекранама и нуклеарним електранама учестују у штрајку, саопштила је енергетска компанија ЕДФ.

Штрајку, који предводе синдикати, придружила се и половина учитеља у основним школама, а рад ће обуставити и запослени у нафтној индустрији и јавни емитери, који пуштају музику уместо информативних емисија.

Из нафтне компаније "Тотал енерџи" саопштили су да њени производи неће бити транспортовани због протеста, али и нагласили да су бензинске станице добро снабдевене.

Истраживања јавног мњења показала су да се већина Француза, који су већ незадовољни због кризе трошкова живота коју подстиче висока инфлација, противи реформама. Међутим, председник Емануел Макрон не одустаје од свог плана и тврди да су реформе "од виталног значаја" како би се осигурала одрживост пензионог система.

Синдикати се не мире са том одлуком и јасно је да ће наставити са притиском на владу. Очекује се да ће, након данашњих демонстрација, најавити још акција за наредне недеље.

Министарство рада Француске процењује да би реформе обезбедиле додатних 17,7 милијарди евра годишње кроз пензионе доприносе. Представници удружења радника изнели су предлоге за повећање прихода, попут опорезивања најбогатијих, послодаваца или добростојећих пензионера.

Влада је, међутим, направила неке уступке у нацрту закона, као што је постављање нове старосне границе за пензију на 64 године уместо Макроновог предизборног обећања од 65 година и пристанак на минималну пензију од 1.200 евра месечно за све.

Премијерка Елизабет Борн рекла је да се о прагу од 64 године "не може преговарати", али и да влада истражује начине да ублажи део утицаја реформи на грађане, посебно на жене.

Председник синдиката државних чиновника УНСА Лик Фаре рекао је данас да је "реформа брутална и непоштена" и да представља "корак уназад у социјалном смислу."

Првог дана протеста, 19. јануара више од милион људи широм Француске изашло је на улице у знак протеста против најављених реформи.