Магазин

''Балет за одрасле'' је нови фитнес тренд

Многи корисници друштвених мрежа поносно објављују своју нову балетску опрему и деле своје искуство са часова, као и промене за које се залажу у балетској индустрији. Елегантни, али физички захтеван плес постаје све популарнији међу одраслима.
''Балет за одрасле'' је нови фитнес тренд© Pexels/Anna Shvets

Хештег ''балет за одрасле (#adultballet)'' има преко педесет милиона прегледа на ТикТоку. Жене објављују видео клипове своје рутине, часова, опреме, а деле и многе савете како започети балет у својим двадесетим и тридесетим, наглашавајући да ''Никада није касно почети''.

Рекреативни балет постаје све популарнији а многи корисници друштвених мрежа објављују своје утиске и привикавање на тренинге. Неке девојке се враћају балету, који су вежбале у детињству, а има и оних које први пут испробавају плес па нове утиске деле са пратиоцима.

Многи описују да је тренирање елегантног плеса попут балета изузетно корисно за повезивање са ''женственом енергијом''. Фокусирање на префињене покрете, учење нових кореографија и праћење сопственог напретка подиже самопоуздање, вежба тело и одржава га активним. Поједини корисници деле различите савете, наглашавајући зашто је добро почети балет због себе, јер није намењен само за професионалце. Такмичарски дух је пожељан, али није неопходан, поготово за оне који желе да почну ради себе.

Осим примера доброг хобија, многе жене деле своја негативна искуства из прошлости, због којих су одлучиле да престану тренирати. У балетској индустрији, стандарди лепоте и вештине су веома високи, а некима скоро потпуно недостижни. Многе бивше плесачице описују инструкторе који би охрабривали изгладњивање, како би одржавале ''оптималну'' килажу и изглед. Такође, постоји много случајева у којима се балерине одбијају и критикују за боју коже, што је недавно постало велика тема о којој многи плесачи отворено разговарају.

Поред популаризовања самог плеса, уз овај покрет се развија и модни тренд ''балеткор'', који обухвата пастелне нијансе, балетанке, грејаче за ноге и друге балетске одевне комаде за свакодневни стајлинг.

Нови тренд охрабрује да жене свих година, без обзира на претходно искуство, тежину или изглед, пробају неколико часова и дозволе себи да се опусте. Корисници описују да самопоуздање које се развије током плеса почиње да се осећа и у свакодневном животу.

Иако стручњаци упозоравају да постоје многи ризици од повреда због овог физички напорног плеса, рекреативни часови и посвећивање времена себи у виду новог хобија могу бити прави избор за оне којима више одговара физичка активност кроз плес, него класичне фитнес вежбе.

image