Магазин

ОКП: Живот по правилима, односно ритуалима

Све ствари у гардероберу су вам сложене по бојама, све чиније поређане по величинама од највеће ка најмањој, од ненамештеног кревета вам се "диже коса на глави", а најбољи пријатељи су вам џогер и средство за дезинфекцију - уколико сте се препознали у овом опису, можда је време да размислите да ли је ваша тежња ка чистом и уредном дому или ритуалима, прерасла у неурозу.
ОКП: Живот по правилима, односно ритуалима© freepik/wayhomestudio

Волите да вашa судоперa сија, а ваш шпорет никада не може бити довољно чист. Да ли то значи да имате опсесивно-компулзивни поремећај? Одржавање дома уредним и чистим сасвим је природна појава, али одлазак у крајност у којој се исувише пажње посвећује чишћењу и сређивању може наговештавати да је реч о неуротичном стању. Добијање паничних напада од саме помисли да кроз кућу прошета пас прљавих шапа или неко са улице уђе обувен, слагање ствари према правилима (по величини, боји или симетрији), непрестано коришћење средстава за дезинфекцију или прање руку по неколико десетина пута дневно, могу говорити о појави опсесивно-компулзивног поремећаја (ОКП). Шта је ОКП?

Под опсесијом се подразумевају наметљиве нежељене мисли, обрасци који особи уносе немир и анксиозност. Особа са опсесивним мислима нема мира и непрестано је у стрепњи да ће нешто да се догоди, а такво стање утиче на њено свакодневно функционисање. Ту у помоћ прискаче компулсивност - репетитивна радња која наизглед умирује и неутралише опсесивне мисли и рекло би се, решава проблем. Дакле, опсесија су мисли, а компулсија - акција.

Напасне, "изузетно важне" мисли и идеје представљају први корак ка патологији, а спектар у ком се такве мисли и идеје могу јавити нема граница: то може бити опседнутост чистоћом и редом, идеја о затегнутом лицу без иједне боре или начину исхране, а може се односити и на конкретне "ритуале" за које особа верује да јој доносе срећу. Шта се дешава са таквим идејама? Живот почиње да се подређује њима и одређеним праксама (обредима) које човека чине ближим том замишљеном савршенству. Мало по мало, све постаје недовољно добро, тежња ка циљу одузима све више енергије и времена, а главне жртве таквог начина живота постаје управо особа која пати од ОКП-а и њено окружење.

У којим ситуацијама се може јавити

"Ритуали" који се изводе не морају нужно да се односе на чишћење и организацију ствари и простора, те се тако код некога ОКП манифестује као тачан редослед активности пред излазак из куће (на пример, прво се облачи јакна, па тек онда обува обућа, а пред сам излазак обавезно је да се прво закорачи десном, па затим левом ногом, јер, према Библији лево је синоним за лошу срећу), док се код спортиста често могу уочити несвакидашњи "обреди" пред излазак на терен (па тако Рафаел Надал обавезно флашице са водом окреће етикетом ка терену, а пре сваког поена обавезно поправља шортс, док познати тенисер Горан Иванишевић никада се устаје са столице први већ чека опонента и никада не гази на линије када излазина терен).

Када се и због чега може јавити опседнутност чистоћом и редом у кући

Синдром наметљивих мисли карактеристичан је за особе које су несигурне у себе, а најчешће се јавља као последица одрастања у породици где се од њих захтевало да увек и у свему буду беспрекорни и где је једини начин да буду похваљени био да имају најбоље оцене, увек сређену собу и медаље и пехаре са свих могућих такмичења. У страху да нису довољно добра и вољена, деца развијају опсесивно-компулзивни поремећај, који их подстиче да се труде још више како би оправдали очекивања родитеља и добили њихову пажњу и љубав. У одраслом добу, ОКП се може јавити као последица велике количине стреса или трауматичног искуства, а не треба испустити из вида ни генетске предиспозиције, у данашње време већина неуролошких и психолошких патолошких стања записана је у генетском коду. Занимљиво је да је тек недавно, у касним деведесетим годинама уочена једна законитост - до шездесете године опсесивно-компулзивне мисли које се односе на чистоћу и уредност чешће се јављају код мушкараца (веровали или не), док су након навршених 60 година учесталије код жена.

Да ли је могуће "излечити" ОКП

Опсесивно-компулсивне поремећаје немогуће је у потпуности излечити али је могуће неуротично стање свести на минимум. Неуротично стање у чијем је фокусу беспрекорна чистоћа и уредност дома, доводи особу и њено окружење у велики проблем: будући да је цео живот на неки начин подређен ритуалима и активностима који одузимају велику количину времена, немогуће је било шта планирати, организовати, па чак и заједничка дружења постају оптерећујућа јер особа са ОКП захтева и од својим ближњих да се тих правила стриктно придржавају. У супротном, постаје узнемирена, па чак и почиње да паничи.

Као први корак у лечењу оваквих стања примењује се психотерапија, где ће се у раду са стручним лицем прво пронаћи узрок, а затим кроз процес доћи до постепеног отклањања последица, односно опсесивно-компулзивних радњи.

image
VV inauguration
banner