Свет

Трамп: Викторија Нуланд и ратни хушкачи из Стејт департмента гурнули су Украјину у сукоб (ВИДЕО)

Бивши амерички председник је истакао да трећи светски рат никада није био ближи и обећао да ће, ако буде поново изабран, имати договор у року од 24 сата између Путина и Зеленског
Трамп: Викторија Нуланд и ратни хушкачи из Стејт департмента гурнули су Украјину у сукоб (ВИДЕО)© TANJUG/ AP Photo/Charlie Neibergall, File

Бивши амерички председник Доналд Трамп, који се кандидује за председника 2024. године, окривио је "ратне хушкаче и глобалисте" у Стејт департменту за гурање Украјине у сукоб.

У видео снимку који је део његове кампање, Трамп је упозорио да "трећи светски рат никада није био ближи" и за то је окривио "све ратне хушкаче и глобалисте у дубокој држави, Пентагон, Стејт департмент и индустријски комплекс националне безбедности".

Бивши председник је издвојио Викторију Нуланд, заменицу америчког државног секретара, за коју је рекао да је "опседнута гурањем Украјине ка НАТО-у".

Трамп је додао да су Нуландова и "слични њој" у Стејт департменту подржали "устанке" у Украјини 2014. у којима је демократски изабрани председник Виктор Јанукович замењен прозападним Петром Порошенком, који је тада започео репресивну војну кампању против становника Доњецка и Луганска.

Нуландова се састала са изгредницима у Кијеву 2014. године и обећала прозападним политичарима зајам од милијарду долара и војну помоћ. У контроверзном разговору који је процурео, између Нуландове и тадашњег америчког амбасадора у Украјини Џефрија Пјата, њих двоје разговарају ко би са листе опозиционих политичара требало да замени Јануковича.

Трамп је у снимку поновио, оно што је тврдио у неколико наврата, да се сукоб у Украјини никада не би догодио да је он председник.

"Био сам једини председник који је одбацио катастрофалне савете вашингтонских генерала, бирократа и такозваних дипломата који само знају како да нас увуку у сукобе", наставио је он и додао да "треба да се решимо корумпираног глобалистичког естаблишмента који већ деценијама квари сваку значајну спољнополитичку одлуку".

"Стејт департмент, Пентагон и сектор националне безбедности изгледаће сасвим другачије након мог следећег мандата", рекао је Трамп, тврдећи да ће "ратни хушкачи, преваре и неуспеси у влади нестати".

Противљење америчким "вечним ратовима" била је кључна компонента Трампове  кампање 2016. Иако је био први председник после неколико деценија који није умешао САД у нови сукоб, републиканци су га критиковали јер је накратко ангажовао познатог ратног "јастреба" Џона Болтона као саветника за националну безбедност и што је одобрио ракетне ударе на Сирију.

За разлику од актуелног америчког председника Џозефа Бајдена, који је обећао да ће снабдевати Кијев оружјем "до даљњег", Трамп обећава да ће, ако буде изабран, позвати украјинског председника Владимира Зеленског и руског председника Владимира Путина и "да ће имати договор у року од 24 сата".

image